IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денис Гартман: В момента не се интересувам от американски акции

Влиятелният инвеститор смята, че наличието на количествени улеснения в Европа и Япония ги прави много по-привлекателни дестинации

11:55 | 12.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Денис Гартман: В момента не се интересувам от американски акции

След още една сесия на минус за американските борси, влиятелният инвеститор Денис Гартман заяви, че е време да започне търсенето на сделки – но не където бихте си помислили. Авторът на Gartman Letter коментира пред CNBC в четвъртък, че неговият „интерес е да не притежава американски акции в момента“.

„Вярвам, че това все още е „бичи“ пазар в дългосрочна перспектива и корекциите трябваше да бъдат изкупени. Вчера направих много силно предложение да бъда купувач на ценни книжа заради тази слабост с фокус върху Европа, насочвайки се върху Франция, Германия“, заяви той пред CNBC.

Той допълни, че най-много се интересува от притежанието на европейски и японски акции. „В тези пазари, всеки връх е бил по-висок, всяко дъно е било по-ниско и те са наистина „бичи“ пазари... Това е пределно ясно“, заяви Гартман.

Неговият коментар идва след като Европейската централна банка започна в понеделник своята програма за изкупуване на облигации на стойност 1,1 трлн. евро, или количествени улеснения. Стимулът увеличи очакванията, че европейските акции биха могли, по примера на американските по време на програмата за количествени улеснения в САЩ, да получат сериозна подкрепа от инвеститорите, които се струпват в търсене на по-добра възвращаемост.

„Много по-впечатлен съм от случващото се в Европа, като продължителният период на слаба валута оказва подкрепа на акциите – поне за момента. Затова моят фокус е там, а не тук (в САЩ)”, допълва Гартман.

Американските борси приключиха с умерен спад в сряда, след като акциите не успяха да се възстановяват от разпродажбите във вторник на фона на продължаващите опасения за поскъпването на долара и момента, в който Фед ще повиши основния лихвен процент.

В началото на тази седмица Дейвид Бланко, главния стратег за американски акции в Deutsche Bank, предупреди, че индексът S&P 500 може да спадне с до 9% преди да приключи сегашната разпродажба на фона на очакванията, че повишението на лихвите може да дойде по-скоро, вместо по-късно.

Гартман не бе убеден. „Може да е малко предварително (да се търсят изгодни сделки), но подозирам, че по-скоро не е“, заяви той. "Въпреки това, може да видим корекция от 9%, но мисля, че е много съмнително“.

Причините за неговите съмнения за такова „мечо“ преобръщане на настроението са заради централната банка, която се включва към серията количествени улеснения и към наплива от ликвидност на пазарите, който количествените улеснения предизвикват.

„Ако всеки прави количествени улеснения, ако всеки разширява паричното предлагане, ако паричният вятър е зад теб, е глупаво да се бориш с пазарната инерция. Предпочитам вятърът да е зад мен“, добави Гартман. „Фед няма да затегне паричната политика скоро“, смята той. „Няма да я затегне драматично и няма да я затегне до по-късен момент през тази година“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още