IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед се опасява от твърде ранно повишаване на лихвите

Американските централни банкери няма да бързат с решението си, показва протоколът от заседанието от януари

08:14 | 19.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Фед Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв вероятно се опасява от твърде ранно увеличение на лихвените проценти. Много членове на Борда посочват растящите рискове за икономиката на САЩ, идващи от чужбина, показва публикуваният в сряда протокол от заседанието на членовете на Федералната комисия за открития пазар (FOMC) от 27 и 28 януари.

Това е намек, че лихвите може да се запазят ниски за по-продължителен период от време. Освен това е имало дискусии и за начина, по който централната банка възнамерява да оповестява своите действия. Централните банкери обаче не издават по-конкретните си планове. Сигурно е обаче, че Фед е загрижен за последиците от преждевременен обрат по отношение на лихвените равнища.

Рисковете за икономиката на САЩ са "почти балансирани", пише в протокола. Опасенията идват от по-силния щатски долар, кризите в Украйна и Гърция, както и от слабия ръст на заплатите в САЩ. Икономическото забавяне в Китай също се използва като аргумент срещу непосредственото повишаване на лихвите. Някои членове на комисията се опасяват и от ново поскъпване на долара.

От друга страна разхлабената монетарна политика на други централни банки и ниските цени на петрола ще намалят рисковете пред икономиката на САЩ.

По време на срещата са били дискутирани както предимствата, така и недостатъците от подобно решение. По същество е станало дума за последствията от забавен или прибързан подход. Ако Фед изчака с увеличението на лихвите, това може от една страна да подхрани инфлацията, но от друга страна може да увеличи рисковете за финансовата стабилност. Ако обаче Федералният резерв вземе скоро решение за промяна на лихвените равнища, това може да охлади икономическото възстановяване, гласят опасенията.

Според последните данни засега централната банка не смята да бърза с прилагането на решението. По време на заседанието през януари централните банкери заявяват, че "ще покажат търпение по отношение на затягането на паричната политика". Тази формулировка от декември намеква, че първото увеличение на лихвите от началото на финансовата криза насам може да се осъществи най-рано през юни, а по-вероятно дори и по-късно.

Oт края на 2008 г. основната лихва е в размер на 0-0,25 на сто. Досега повечето експерти очакват Фед да промени тази политика през лятото на 2015 г. Но по-слабите в последните месеци данни за икономиката и особено спадащата инфлация може да накарат ФЕД да забави решението си.  

Още видеa можете да гледате на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Когато финансовите министри от Г-20 тази седмица призоваха Федералния резерв за "минимизиране на отрицателните ефекти" от увеличението на лихвените нива в САЩ, те пропуснаха една ключова сума: 9 трилиона долара - http://darikfinance.bg/***/113042?&order=asc#commentsОбяснил съм за какво става въпрос в коментари 1,2,3,4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още