IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Бумов: Очаквам растежът на аутсорсинг индустрията да се запази през 2016 г.

През следващите 4-5 години бизнесът ще има по-голям фокус върху развитието на центрове извън София

08:13 | 15.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

Кои са основните бариери, с които се сблъсква една чуждестранна компания, която иска да отвори офиси в България?

- Фактът, че България бе разпозната като една от най-привлекателните дестинации за аутсорсинг обуславя липсата на сериозни бариери за чуждите инвеститори и компаниите, които търсят разрастване на бизнеса си в страната. Все пак остава затруднен достъпът до консолидирана информация за пазара, неговия потенциал и прогнози за развитие. Ето защо една от основните цели на Българска аутсорсинг асоциация е да работи именно в тази посока. През последните години проведохме редица проучвания, които да очертаят по-ясна карта на факторите, които допринасят за устойчивото развитие на сектора и основните предизвикателства. Работим и с местната власт, за да улесним достъпа до информация за предимствата на различните градове и наличните ресурси в цялата страна. Вярваме, че достъпът до такава информация е полезен не само за чуждите инвеститори, но и спомага обмена на добри практики между компаниите и градовете.

Какви са прогнозите Ви за аутсорсинг индустрията в България за тази година?

- След като 2015 г. се очерта като една от най-успешните за нашата индустрия, съм оптимист, че тенденцията на стабилен растеж и ръст на наетите ще продължи и пред тази година. Разбира се тази прогноза е на на база запазване на макроикономическата рамка на страната.

Очаквате ли навлизането на нови чуждестранни играчи на българския пазар?

- Това е един непрестанен процес, така че очаквам навлизане на нови чуждестранни играчи и през 2016 г. Тази година страната ни беше избрана за домакин на годишната конференция на Европейската аутсорсинг асоциация, която ще се проведе през октомври в София, така че очаквам това да засили допълнително вниманието към страната ни.

А как очаквате да се развие тя до 2020 г.?

-  Потенциалът е в рамките на следващите 4-5 години бизнесът да бъде удвоен с по-голям фокус върху развитието на центровете извън София, както и засилен интерес от страна на университетите за развитие на учебни програми, които да отговарят на нуждите на бизнеса и да подготвят бъдещите специалисти с предоставяне на модерни учебни процеси. Това, разбира се, е възможно, само ако бизнесът и държавата си партнират и се работи в интерес на развитие на благоприятна макроикономическа среда.

Българската аутсорсинг асоциация е партньор на Клуб Инвестор тази година по повод събитието, посветено на аутсорсинг индустрията. Кои са темите от събитието, които ще следите с интерес? 

- Определено темата за инвестициите за развитие на сектора от страна на държавата и компаниите ще е от изключителен интерес за БАА тъй като тя е ключова за устойчивото развитие на аутсорсинг индустрията. От друга страна съм убеден, че актуалният поглед върху предизвикателствата и тенденциите за развитие на сектора в различните региони ще бъде полезен за всички участници във форума.

Клуб Инвестор се провежда с любезното съдействие на XAPT Solutions, Colliers International, Adecco, Bulpros, Aon Bulgaria. 

Институционални партньори на Клуб Инвестор са Индустриален Холдинг България, Елана Финансов Холдинг, Българска аутсорсинг асоциация, SeeNews, Германо-Българска индустриално-търговска камара, БАИТ и Асоциация Телекомуникации,

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още