IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебното правителство пренасочи близо 41 млн. лева за социални мерки

Средствата идват от оптимизиране на разходите за издръжката на министерствата

14:33 | 28.03.13 г. 20
Служебното правителство пренасочи близо 41 млн. лева за социални мерки

За подпомагане на най-нуждаещите се ще бъдат отделени близо 41 млн. лева, стана ясно от пресконференцията след днешното заседание на Министерския съвет, на която правителството обяви дългоочакваните мерки за справяне със социалната криза.

Сумата ще отиде предимно за програми за заетост, обезщетения и помощи за домакинствата, както и за подпомагане на деца с увреждания.

Конкретните мерки ще трябва да бъдат одобрени от тристранката във вторник, а в сряда ще бъдат окончателно гласувани от Министерския съвет. Работна група към съвета за тристранно сътрудничество започва още утре да обсъжда мерките.

Финансовият министър Калин Христов уточни, че средствата идват от оптимизиране на разходите за издръжката на министерствата. По негови думи делегираните бюджети няма да бъдат намалявани, а се намаляват само разходите за издръжка на ведомствата.

Премиерът Марин Райков допълни, че всички ведомства са участвали със средства, а вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева се похвали, че нейното министерство е най-щедрото. Според информация на пресцентъра на Министерския съвет с близо 19,9 млн. лева са намалени предоставените допълнителни средства по бюджета на министерството за строителството на магистралите "Хемус" и "Марица".

„Това решение не беше взето лесно. Ние действаме в рамките на един приет бюджет“, каза Марин Райков. По негови думи решението не е било взето с пълно съгласие, защото „някои ведомства трудно приемат съкращенията, които очевидно са много болезнени“.

Премиерът акцентира, че правителство е готово „да остърже всичко, за да помогне“. Той не пропусна да каже, че съкращенията във външно министерство, което Райков ръководи, също не са били лесни.

„Не водя война срещу никого“, заяви днес служебният премиер. Коментарът му дойде в отговор на медийните изяви на банкера Цветан Василев, който в интервю за немско издание отправи доста остри критики срещу служебния кабинет. Райков обясни, че няма никакъв проблем да му се отправят критики и това може да е дори полезно.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
hagan
преди 11 години
съжалявам но 20 г опит показва САМО ЕДНО че варианта на ВНС се използва само за защита на мафиотите и политическия елит и всеки го е страх че ще загуби властта и затова не отива към ВНС със хипотетични варианти на една партия за абсолютна власт плаши децата в детската градина аз 23 г гледам само некачествен материал от наличието на хипотезата Велико народно събрание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
hagan
преди 11 години
къв политик е райков ми кажи дипломатическо дете на елита наследствен комсомолец никога не живял в България в последните години пак се скатава в чужбина НИЩО НЕ ЗНАЕ ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО В ДЪРЖАВАТА ТУК ДОКАТО ГО НЯМА хората които ни управляват трябва последните 3 г да са живели само тук и като им свърши мандата да живеят пак тук поне 3 години а не да осират пейзажа ида бягат в жчужбина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
killmore
преди 11 години
Не е съвсем никой, тъй като редовно се чуваше такова искане сред протестите.С предложенията си не би ли предоставил твърде много власт в една единствена институция. Също така не обезсмисляш ли и разделението на властите по този начин. Какво ще попречи на дадена партия с мнозинство в парламента да прокара каквито се сети конституционни промени и да поквари допълнително съдебната система. Тази хипотетична партия не представлява интересите на цялото население, но конституцията защитава именно този всенароден интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
hagan
преди 11 години
1 НИКОЙ не ревял за служебно правителство само БСП и ГЕРБ го искаха за да си стабилизират статуквото хората искат промяна на конституцията съществена а не ново правителство от този елит и нищо за народааз искам промяна на конституцията в въпроса за велико народно събрание(ВНС) да се премахне ВНС като вариант в конституцията и всички конституционни промени да се приемат със обикновено народно събрание и тогава не се налага свикване на ВНС а всеки проблем като :съдебната система ;броя на депутатите и др може да бъде решен от обикновено народно събрание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
killmore
преди 11 години
Аз съвсем не се пиша към специалистите. Нямам нито образованието нито желанието. Не те нападнах, за да ти запуша устата. Просто в текущата ситуация плюенето по всеки политик, чиято снимка излезе в медиите не води до нищо градивно. Хората ревяха за служебно правителство. Сега реват против него. Всяка представена алтернатива е добре дошла за обсъждане, но не виждам такива насреща. И *** определено не се чистят като само ги покажеш с пръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
croko
преди 11 години
Как при вече гласуван бюджет се появиха едни 41 милиона?Средствата идвали от оптимизиране разходите на министерствата?!Ще си раздадат по-малки бонуси ли?! Дали?!И най-вече, защото чак сега ги оптимизират разходите, до сега какво спаха ли?!Или е просто популистка агитация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
hagan
преди 11 години
радвам се че аз съм проблема на държавата най лесно е да си ходя сигурно аз изкарах хората на улицата и подпалих самоубийците аз стрелях и по папата аз съм злодея и се махам и ще останат такива умници и професионалисти като тебе които като запушат устите на хората и решават проблема. "а бе има *** *** ако ги скрием със вестници и никой не говори за тях ги няма не миришат даже"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
killmore
преди 11 години
По скоро е време, хора като теб да спрат да дават тон за песен на държавата. Чудно е как в един момент всички взеха да разбират от политика, финанси, икономика, партии, закони, държавен дълг и т.н. Поне стотина пъти съм виждал коментари на колеги в този форум, с които подканят хората да изразяват или градивна критика или да коментират подплатени с нужната рутина и знания относно материята, за която пишат. Голословното политическо плюене е резервирано за всички политици, които гледаме всеки ден в медийното пространство, така че моля Ви повече професионализъм и по малко MTV
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
SEBULBA
преди 11 години
Айде пак пуснаха фабриката за илюзии... Аман от популизъм..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
hagan
преди 11 години
време е служебното правителство да се маха фигуранти продължаващи политиката на герб не са нужни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още