IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветлин Йовчев намекна, че кабинетът няма да подава оставка

Правителството няма вина за насилието, твърди министърът на вътрешните работи

14:00 | 24.07.13 г. 22
Цветлин Йовчев намекна, че кабинетът няма да подава оставка

Индиректно министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев даде да се разбере, че след снощните сблъсъци пред парламента кабинетът няма да подаде оставка. Йовчев критикува остро агресията у протестиращите и защити действията на полицията.

„Недопустимо е български граждани да бъдат заложници. Ще се намери подходящ начин за разрешаване на кризата“, заяви той след редовното заседание на Министерския съвет. Йовчев дойде сам за брифинга, на който коментира ескалацията на напрежението снощи пред парламента.

„Най-малко отговорността за това, че има насилие, може да се хвърли върху правителството“, категоричен бе той.

Министърът заяви, че е наредил извеждането на министри, депутати и администрация от сградата с автобуса, но не коментира кой е „създал този план“. „Не очаквахме, че нивото на агресия сред някои от протестиращите ще стигне такива нива. Не очаквах, че ще се стигне дотам автобус с български граждани да бъде атакуван с павета“, каза Йовчев.

Дали е било грешка е въпрос на анализ, каза още той. Министърът заяви, че "от характера на протеста и цялата информация за това как се развиваше щеше да бъде направен опит да бъдат изведени народните представители и да има ескалация тогава или по-късно".

Йовчев отново заяви, че сред хората има усещане за несправедливост, но и че голяма част от българските граждани са без представителство в парламента.

„Това, което видяхме вчера, е абсолютно недопустимо за демократично общество. Не можем да търсим правосъдие и справедливост чрез закононарушения, не може да търсим демокрация чрез насилие и нарушаване на човешките права“, беше категоричен той.

Министърът напомни, че вчера хвърчаха големи камъни и павета срещу народните представители и допусна: „Можеше да бъде убит човек. Никой не би се съгласил, че това е допустимо“, каза той.

Йовчев заяви, че протестите снощи са били незаконни и полицията е трябвало да предприеме съответните мерки за сигурност. Той отново благодари на служителите на реда, че не са се поддали на провокации. „Държаха се изключително адекватно и разумно“, смята той.

Ще се намери подходящ начин да отидем към разрешаване на тази криза. Разрешаването й изисква системен диалог, активен политически диалог, широк обществен консенсус, заяви Йовчев. Сред протестиращите имаше провокатори, това казват и хората, присъствали на протеста, добави той.

Според министъра обаче е било грешка да се насрочват заседания на три комисии в сградата на Народното събрание след 17 часа.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 10 години
Защо трябва Цветлин Йовчев да го намеква и вие да очаквате това като меродавна информация? Йовчев казва това, което е позицията на правителството - няма да дава оставка. Не могат ли някои хора да си представят, че освен тези на площада урладжии има и милиони мирни и трудолюбиви хора, които пак ще кажат на изборите същото? Ама че нахалство, което видиш ли, се обръща срещу правителството. В България все още има конституционен и законов ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
uranusbinkronos
преди 10 години
НИКАКВА ОСТАВКА. КОЙТО ИСКА ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ ДА СИ Я ЗАРАБОТИ, А НЕ ДА СЕ ОПИТВА ДА Я ОТКРАДНЕ. ВЛАСТТА СИ ИМА ЦЕНА И НЕ БИВА ДА СЕ ПРАВИ ДЪМПИНГ. ОСТАВКАТА Е АНТИПАЗАРНО ПОВЕДЕНИЕ, ПОНЕЖЕ ПООЩРЯВАТ КРАДЦИТЕ НА ВЛАСТ. ОСВЕН ТОВА ОСТАВКАТА Е И КРЕЩЯЩ ПРИМЕР ЗА ОЛИГАРХИЧНО ПОВЕДЕНИЕ. САМО ОЛИГАРСИТЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯВАТ ТОЗИ ЛУКС ДА СИ РАЗДАВАТ И ПРИЕМАТ ОСТАВКИ. НОРМАЛНИТЕ ПОЛИТИЦИ ПОЛУЧАВАТ ВЛАСТ НА ИЗБОРИ, ОТСТОЯВАТ Я С РАБОТА И Я ВРЪЩАТ ЕВЕНТУАЛНО НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 10 години
бах , първия от правителството дето трябва да си подаде оставката си ти Йовчев : толкова некадърно планирана и проведена полицейска акция едва ли е имало пре последните 10 години ! Като гледам трябва да си ходите не заради липса на доверие , а заради чиста некадърност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
Явно редовно си го очернят. Ето още един отговор:Сайта на Иван Костов, "Бивол", днес пак е "прикачил" името ми към някаква статия свързана с т.н " Клуб Журналисти срещу корупцията" и един от най-неприятните лично на мен хора в енергетиката, Георги Христозов. Няма да коментирам факта, колко елементарни и неверни са тълкуванията по мой адрес от хората, които списват всичко в този сайт. Просто няма как да е друго след като са проводник на организаторите на организираната престъпност в България и се занимават с очерняне и подпомагане на интересите на господарите си. За мен е впечатляващо, че днес те публично си признаха за връзката си и с БСП, чрез съвместно действие със създадената от бившия PR на Румен Петков т.н журналист Явор Симов и замесения в ДДС измами в енергетиката търговец на ел.енергия Ангел Божилов организация за черен PR и клевети, " Клуб Журналисти срещу корупцията". Господа клеветници и помагачи на прeстъпниците, трябва повече да се постараете! Благодаря ви все пак за сведенията, които ми предоставихте за Георги Христозов. Този човек е забележително вреден! Но моля ви, не пропускайте да разказвате и за горните неща. Знам, че тези на които служите им е неприятно да им се напомня, че са престъпници, но това е част от истината от която се дразните толкова много! Вие сте просто долни клеветници, а аз и хората около мен сме професионални войници срещу най-злите и лоши хора в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Slavvi
преди 10 години
Обществена тайна е, че зад Бивол стои Иван Костов.http://***.silnabulgaria.com/bivol-lujata/Разрови се в сайта ***.bivol.bg и виж дали ще намериш компромати срещу Костов. Ако намериш, кажи ми да ти пратя една каса бира да се охладиш :) Бивол е като белина за Командира :)Точно за тези публикации, Гамизов е отговорил следното:Днес сайтът на Иван Костов, "Бивол", е публикувал в поредния си опит за моя дискредитация, лъжи по мой адрес, манипулирал е фактите и е прикрил в т.н статия истината за обгазяването на Стара Загора в продължение на 2 години. Много грозен е начина по който са прикрили шефа на енергийната мафия Богомил Манчев и злоупотребите му за 57 милиона лева, които доведоха до тези 2 години обгазявания на Стара Загора. Тези хора ме измамиха по телефона, че давам информация за медията OFFNEWS, а всъщност са подготвяли тези лъжи, измами и манипулации. Гордея се, че жертвах пари за да предпазя най-евтиният проект в енергетиката да бъде превърнат в измама като Марица Изток 1. Нищо, наистина нищо няма да ме спре следващата седмица да разберете окончателната истина за Иван Костов и Румен Овчаров. И как един от най-близките контрабандисти до Иван Костов е бил използван за да бъде заплатен рушвета за учредяването на особените залози на сметките на българите за както се оказа 18 милиарда лева в полза на двете американски компании. И накрая, няма да се откажа от полезния за обществото и мен бизнес, който правя. Той създава евтини енергийни мощности, а не скъпи и заробващи българина. Без тях вече всичко в енергетиката да е рухнало под ударите на изброените измами. И ще е така, поне докато не стана политик и не се погрижа лично, всички гореизброени да се окажат в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
alexx
преди 10 години
Кой е Стефан Гамизов и с какво се занимава?https://***.bivol.bg/tec-marica-gamizov.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Кой на кого се е противопоставил според теб? Кои са новите ни господари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 1
melon
преди 10 години
То оставката ще им бъде подадена:)Тези в правителството просто знаят, че това им е последния шанс да са в правителство и са се вкопчили яко. С-шев също знае, че дните му изтичат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 10
dakl
преди 10 години
До НатриЙ: Нима само се чувствуваш , че живееш в поробена от чуждо племе страна, та то си е жива истина.И точно хората , които се опитаха поне с малко да облекчат участта ни и да се противопоставят , ама съвсем меко и тактично на новите ни господари бързо предизвикаха гневът им , който се реализира в т.нар протести на "милите , красивите и умните"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 1
ghristov
преди 10 години
Изобщо имате ли вина за нещо? ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още