IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветлин Йовчев намекна, че кабинетът няма да подава оставка

Правителството няма вина за насилието, твърди министърът на вътрешните работи

14:00 | 24.07.13 г. 22
Цветлин Йовчев намекна, че кабинетът няма да подава оставка

Индиректно министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев даде да се разбере, че след снощните сблъсъци пред парламента кабинетът няма да подаде оставка. Йовчев критикува остро агресията у протестиращите и защити действията на полицията.

„Недопустимо е български граждани да бъдат заложници. Ще се намери подходящ начин за разрешаване на кризата“, заяви той след редовното заседание на Министерския съвет. Йовчев дойде сам за брифинга, на който коментира ескалацията на напрежението снощи пред парламента.

„Най-малко отговорността за това, че има насилие, може да се хвърли върху правителството“, категоричен бе той.

Министърът заяви, че е наредил извеждането на министри, депутати и администрация от сградата с автобуса, но не коментира кой е „създал този план“. „Не очаквахме, че нивото на агресия сред някои от протестиращите ще стигне такива нива. Не очаквах, че ще се стигне дотам автобус с български граждани да бъде атакуван с павета“, каза Йовчев.

Дали е било грешка е въпрос на анализ, каза още той. Министърът заяви, че "от характера на протеста и цялата информация за това как се развиваше щеше да бъде направен опит да бъдат изведени народните представители и да има ескалация тогава или по-късно".

Йовчев отново заяви, че сред хората има усещане за несправедливост, но и че голяма част от българските граждани са без представителство в парламента.

„Това, което видяхме вчера, е абсолютно недопустимо за демократично общество. Не можем да търсим правосъдие и справедливост чрез закононарушения, не може да търсим демокрация чрез насилие и нарушаване на човешките права“, беше категоричен той.

Министърът напомни, че вчера хвърчаха големи камъни и павета срещу народните представители и допусна: „Можеше да бъде убит човек. Никой не би се съгласил, че това е допустимо“, каза той.

Йовчев заяви, че протестите снощи са били незаконни и полицията е трябвало да предприеме съответните мерки за сигурност. Той отново благодари на служителите на реда, че не са се поддали на провокации. „Държаха се изключително адекватно и разумно“, смята той.

Ще се намери подходящ начин да отидем към разрешаване на тази криза. Разрешаването й изисква системен диалог, активен политически диалог, широк обществен консенсус, заяви Йовчев. Сред протестиращите имаше провокатори, това казват и хората, присъствали на протеста, добави той.

Според министъра обаче е било грешка да се насрочват заседания на три комисии в сградата на Народното събрание след 17 часа.

Още за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 2
Slavvi
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=iNQVLnh-YnE#at=190След 2-та минута!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
Не се стягайте излишно. Вижте и интервюто на Олигарски и ще разберете, че те си казват нещата както са си. А имено, че те са случайни лица и правят каквото им се каже. Отговорност носят само пред тези, които са ги поставили, тъй като те притежават и правосъдието в държавата. Това е. Точно, кратко и ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
...и въпреки долонаписаното, ей ги пак във властта опитващи да повторят нещата! :D Сещам се за една приказка: "*** народ -слаба държава" Съжалявам за откровението, ама наистина сме най слабата държава в Европейския съюз"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Ами те знаят колко е паметта на хората и затова са НАГЛИ! Никой ли не помни, как бяха ИЗРИТАНИ в БУКВАЛНИЯ смисъл на думата, през последния си мандат, който беляза етап на БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН ГРАБЕЖ ! Този ГРАБЕЖ, формира и затвърди ЯДРОТО НА "ЧЕРВЕНАТА ИКОНОМИЧЕСКА АРИСТОКРАЦИЯ" която днес се опитва да повтори сценария! Може би само в Русия се е случвало такова нещо за толкова кратко време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
karadjata
преди 10 години
безкрайната наглост на червените *** край няма явно докато улиците на София и България не се наводнят с кръвта на хората тия мазни и нагли *** няма да си подадат оставката. СМЪРТ ЗА НОВАТА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
STRAHO
преди 10 години
Ц. Й. : "Протестиращите да си се разхождат, скачат, рисуват и правят маймунджалъци, но да не ни пречат на работата! Ние като си приберем каквото смятаме че ни се полага, сами ще ви дадем възможността да го ПЛАЩАТЕ! И докато го ПЛАЩАТЕ няма да ви безпокоим. После когато го изплатите а и поспестите малко ПАК ЩЕ ВИ ИЗДОИМ! Да не ви тежат спестяванията така да се каже. Вие и без това сте глупави и не знаете какво да ги правите тези пари! Не знаете как да живеете. Ние сме по живота и знаем как да харчим! " :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
САТРАПИТЕ на 21 век, няма да дадат хляба (кокала) лесно в чужди ръце, без да са си поделили мазната баница!В момента преразпределят блага, прокарват лобистки поправки, обслужващи набедените "бизнесмени" банкери и тям подобни имитации на меринджеи и пак с кръв ще дадат властта!Тежко ни е горко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 2
Натрий
преди 10 години
Ей, не чувате, ей! Какъв е начина, г-н Йовчев, да чуете, че има проблем? И че проблемът сте вие - правителството, с премиер, който даде да се разбере, че просто изпълнява волята на безпринципната тройна коалиция. Чувствам се, сякаш живея в поробена чуждо плема страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още