IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Пенсионната реформа ще е ясна до средата на годината

Изравняването на пенсионната възраст на мъжете и жените остава за след 2021 година

17:10 | 07.04.14 г.
Чобанов: Пенсионната реформа ще е ясна до средата на годината

До средата на годината трябва да стане ясно как ще изглежда пенсионната реформа. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов по повод на разпространената в медиите информация на в. „Преса“, че след 2021 година мъжете и жените от най-масовата трета категория труд ще се пенсионират на 65-годишна възраст.

Мярката е записана от финансовото министерство в актуализираната национална програма за реформи „Европа 2020“.

Според заложените мерки от 2015 година възрастта и стажът отново ще започнат да растат, като крайната цел е през 2021 г. жените да се пенсионират на 63 години с 37 г. стаж, а мъжете - на 65 години и с 40 години стаж. Поставената от правителството на Пламен Орешарски цел означава, че повече затягане на условията за мъжете няма да има, а от 1 януари 2022 г. жените ще ги „догонят“.

В момента жените излизат в пенсия на 60 години и 8 месеца с 34 години и 8 месеца стаж, а представителите на силния пол - на 63 години и 8 месеца и 37 години и 8 месеца стаж. Условията за пенсиониране бяха замразени за 2014 година.

Днес финансовият министър посочи, че предстои широка обществена дискусия, в която ще бъдат включени бизнесът, синдикатите и гражданите по темата за изравняването на пенсионната възраст при мъжете и жените, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.

Петър Чобанов уточни, че хоризонтът за изпълнението на тази мярка остава след 2021 година. И припомни, че това е препоръка на Европейската комисия, която е валидна за всички страни в Европейския съюз, а не само за България.

По думите на министъра „европейските изисквания са важни за нас, но и българските граждани са важни“.

„Целта ни е да няма стресови ситуации като при приемането на предишната пенсионна реформа, когато много бързо се взеха решения за увеличаването на пенсионната възраст“, уточни още Чобанов.

Припомняме, че управляващите си дадоха една година – 2014-а, за да обмислят сериозните реформи в пенсионната система. Това стана, след като парламентът замрази нарастването на възрастта и стажа за пенсиониране за всички категории труд за една година. В крайна сметка управляващите решиха, че липсва обществено съгласие по механизмите за пенсиониране и отложиха старта на „истинската пенсионна реформа“.

Позицията на министъра на труда и социалната политиката Хасан Адемов е, че повишаването на възрастта за пенсиониране е без алтернатива и с оглед на демографската картина и перспективите пред пазара на труда пенсионната възраст у нас няма как да не бъде увеличена в бъдеще.

Припомняме, че още в началото на мандата си като социален министър Хасан Адемов коментира препоръката на Брюксел пенсионната възраст за мъжете и жените да се изравни, като посочи, че България ще изпълни условията на ЕК, но с по-малки стъпки и при постигнат консенсус със социалните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още