IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche се изправя пред нова съдебна битка с хедж фондове

Компанията ще трябва да се защитава и по обвинения за картелно споразумение при опита за придобиване на Volkswagen

15:22 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Porsche се изправя пред нова съдебна битка с хедж фондове

Германският автопроизводител Porsche Automobil Holding SE ще трябва да се защитава от нова юридическа маневра, предприета от хедж фондове, които търсят от него обезщетение на стойност милиарди евро, които били загубили по време на неуспешния опит на компанията за придобие Volkswagen AG.

Хедж фондовете, сред които са Elliott International LP и Perry Partners LP, съдят Porsche за 1,81 млрд. евро с обвинения, че е манипулирала цената на акциите на Volkswagen, отричайки интерес към сделката, преди да отправи предложение за придобиване. От автопроизводителя искат отхвърляне на исковете и отричат да са извършвали нещо нередно, предава Bloomberg.

След като други инвеститори загубиха през миналата година две подобни дела пред германски съд, фондовете прибавиха антимонополни обвинения към исковете си срещу автопроизводителя, прехвърляйки процеса в съда, специализиран в дела срещу картели. „Това е юридически похват, използван понякога за избягване на определен съд“, заяви Албрехт Бах, адвокат по антимонополни дела в Oppenlaender Rechtsanwaelte в Щутгарт, която не защитава нито едната страна по делото. Остава неясно дали тази тактика е единственият начин делото да бъде прехвърлено в друг съд, добавя Бах.

Дори ако съдът в Хановер отхвърли антимонополните претенции, той ще представи своята гледна точка по обвиненията в манипулиране на пазара, предоставяйки на фондовете нови шансове със своите аргументи. 

Porsche, която е преследвана от години от инвеститори със съдебни процеси, до момента се защитава успешно срещу обвиненията в манипулиране на стойността на акциите на Volkswagen. Компанията приключи повечето от съдебните си спорове в САЩ чрез извоюване на правото те да бъдат прехвърлени в германски съдилища. През миналия месец тя получи съдебно решение за блокиране на правни претенции във Великобритания.

В исковете на инвеститорите се посочва, че Porsche е лъгала, когато през по-голямата част от 2008 г. е отричала, че иска да закупи Volkswagen, единствено с цел да смени тона на 26 октомври, когато разкри, че контролира 74,1% от германския си конкурент, отчасти чрез опции, както и че се опитва да придобие напълно компанията. Акциите скочиха, докато продаващите „на късо“ бяха принудени да затворят своите позиции.

Сега Volkswagen притежава автомобилния бизнес на Porsche. Защитата в процеса е холдингова компания, чийто единствен актив са акции на Volkswagen.

Повечето от делата, по които ищците търсят общо над 5 млрд. евро, сега се гледат в Регионалния съд в германския град Брауншвайг и точно там през септември 2012 г. бяха отхвърлени два иска на индивидуални инвеститори, претендиращи за манипулиране на стойността на акциите. Два месеца по-късно адвокатите на хедж фондовете добавиха антимонополните обвинения към своите искове. Вследствие на тези действия през юни арбитражният съд в Браншвайг препрати делата към Регионалния съд в Хановер, който разполага с изключителните пълномощия за процеси с обвинения в създаване на картел в провинция Долна Саксония, където е базирана Volkswagen.

Последна актуализация: 18:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още