IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche се изправя пред нова съдебна битка с хедж фондове

Компанията ще трябва да се защитава и по обвинения за картелно споразумение при опита за придобиване на Volkswagen

15:22 | 16.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Porsche се изправя пред нова съдебна битка с хедж фондове

Фондовете твърдят, че водеща в картела е била Porsche, тъй като е създала банка, с която е действала в споразумение за ограничения на броя на акциите на Volkswagen, които може да изкупува. Те заявяват също, че Porsche е злоупотребила с господстващото си положение на пазара по отношение на акциите.

В Германската картелна служба – антимонополният регулаторен орган на страната – не са получавали жалби срещу Porsche по посочения проблем, заяви нейният говорител Кай Вайднер. Регулаторът не се е занимавал с подобен проблем до момента, отбеляза той.

„Препятствията пред подобни претенции са твърде високи“, смята Андреас Фукс, професор по право в университета в германския град Оснабрюк. „Искът не е без шансове, но повдига множество мащабни въпроси“, добави експертът. 

Хедж фондовете ще трябва да убедят съда, че акциите на Volkswagen представляват пазар сами по себе си според антимонополните правила, най-малкото за кратък времеви период, така че да могат да бъдат разглеждани отделно от останалите търгувани акции. Прецедент в този смисъл в германското право засега липсва.

Инвеститорите могат да избират от множество акции, така че по принцип една акция не представлява индивидуален пазар, смята Фукс. „Случаят би могъл да бъде такъв, ако участниците на пазара не могат да използват други ценни книжа като заместител, особено ако придобиването е изложено на риск и значителен брой инвеститори са заели къси позиции срещу значителен брой акции“, аргументира се той. „Подобна извънредна ситуация не личи да се е случила тук“, подчертава професорът по право.

Дори ако фондовете успеят да докажат, че акциите на Volkswagen са представлявали отделен пазар тогава, те все още ще трябва да убедят, че от  Porsche е злоупотребила с положението си, за да предизвика скок в цената им.

Фондовете твърдят, че цената на обикновената акция на Volkswagen е щяла да струва 43,72 евро, ако не е била невярната информация на Porsche, която я тласна до 999,19 евро на 28 октомври 2008 г. Те се жалват също, че от Porsche са реализирали печалба от 5,2 млрд. евро чрез представяне на опция за покупка през същата седмица, сочи определението на съда в Браншвайг от юни.

Откакто акцията се търгува на борсата, Porsche не са установявали цена и фондовете не биха закупили задължително акции на Volkswagen директно от автопроизводителя, което ще затрудни претенциите им, че от Porsche са били в състояние да диктуват цените, изтъква Фукс. Това поставя под въпрос възможността германският съд да им присъди обезщетение, добави той.

Вероятно решението по делото ще бъде обжалвано пред германския Върховен съд, смята професорът. „Дали обаче то ще се окаже успешно, е напълно неясно. Изходът не е предрешен“, убеден е той.

Представител на фондовете е отказал да коментира въпроса за Bloomberg, а същото е сторил и Албрехт Бамлер, говорител на Porsche.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 06.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още