IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на компактния SUV сегмент навърши 20 години

Над 90% от всички произведени Toyota RAV4 са все още в движение

14:27 | 22.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Четвъртото поколение RAV4. <em>Снимка: Toyota </em></p>

Четвъртото поколение RAV4. Снимка: Toyota

Огледайте се наоколо, пазарът е наводнен с компактни SUV автомобили. Днес почти всички автопроизводители разполагат с подобни модели в гамата си, тъй като търсенето им не спира да расте. Началото на успешното съществуване на тези автомобили поставя японската компания Toyota. През 1994 година тя представя RAV4, променяйки напълно стереотипа за това какво трябва да представлява автомобилът за всеки ден.

Като всяко начало и това на RAV4 не е лесно. Моделът излиза на пазара като нишов продукт, за който няма високи очаквания. Японската компания предвижда да продава по едва 4500 бройки годишно.

Моделът обаче прави истински фурор, като записва 8000 поръчки само за месец на пазара. В Toyota бързо осъзнават потенциала на своя RAV4 (Recreational Active Vehicle with 4-Wheel Drive) и удвояват производството му.

Всъщност идеята на компанията за подобен автомобил е представена още през 1989 година с концепцията RAV-FOUR. Главният инженер на проекта Масакатцу Нонака дълго убеждава ръководителите на Toyota, че компанията има нужда от подобен модел в гамата си. Преговорите обаче не са леки, тъй като пускането му в производство означава създаване на нов пазарен сегмент, за който никой не знае дали ще бъде успешен и печеливш.

Вероятно формулата на RAV4 - шаси от лек автомобил, висок просвет, задвижване към четирите колела, нисък разход на гориво и добро пътно поведение, изглежда повече от рационална днес, но преди 20 години това не е било така.

Именно затова разработката на RAV4 бива замразена за няколко години. Но след натиск от страна на европейското и японското подразделения на компанията проектът е рестартиран. Така през 1994 година по време на изложението в Женева е представен първият RAV4.

Решението за пускането на модела бързо се доказва като успешно. През първата година са продадени 53 000 екземпляра. През 1995 година бройката нараства двойно, а през 1996 - тройно. Тенденцията се запазва и до днес, когато от Toyota отичат над 5 млн. продажби за периода. RAV4 се предлага на 150 пазара по света, като в Европа е записал 1,3 млн. продажби.

И нещо любопитно. Над 90% от всички произведени RAV4 все още са в движение, сочи официалната информация от Toyota. А това говори много за качествата на модела, чието четвърто поколение стъпи на пазара през миналата година.

Още за Toyota RAV4 четете в Automedia.bg

Повече за Toyota вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Чак пък създател...Сузуки Витара беше много преди това. Айде Самурай няма да го слагаме в тоя клас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още