IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault и Nissan обмислят сливане на производството?

Подобен алианс може да спести до 4 млрд. долара годишни разходи

12:15 | 24.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Госн по време на посещение във фабрика на&nbsp;Renault. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Госн по време на посещение във фабрика на Renault. Снимка: Ройтерс

Френският автомобилен концерн Renault SA и японският производител Nissan Motor Co обмислят сливане на производството.

Подобна стъпка би помогнала на двете компании да спестяват 400 млрд. йени (3,86 млрд. долара) годишно, пише икономическият японски всекидневник Nikkei.

Инициативата би отбелязала една от най-драстичните стъпки в обединяването на ресурси на партньорите от дълго време насам - нещо, което те се борят да постигнат отдавна, добавя Ройтерс.

Като първа стъпка, алиансът Renault - Nissan, воден от главния изпълнителен директор Карлос Госн, ще назначи мениджър, който да контролира производствените отдели на двете компании още през април. Подобна структура ще се въведе след това и в поделението за научни изследвания и развойна дейност (R&D), пише още Nikkei.

В рамките на планираната структура Nissan и Renault ще бъдат в състояние да сглобяват коли с общи части в едни и същи фабрики, съобщава още Nikkei.

Nissan и Renault ще приемат новата структура първо в тяхната съвместна фабрика в Индия най-рано през 2015 г., като това сътрудничество ще се разшири до над 10 страни до 2020 г.

Алиансът, който заедно притежава близо 50 фабрики в света, планира да вкара в плана и руския филиал Avtovaz, се казва в материала. От Nissan вече обявиха, че ще споделят с френската компания технологията си за производство на електрически автомобили и такива с водородни горивни клетки.

Партньорството на Renault - Nissan, сформирано през 1999 г., генерира 2,69 милиарда евро от нови икономии на разходи през 2012 г., в сравнение с 1,750 милиарда евро през 2011 година.

Изправена пред спадащите продажби в Китай, Европа и на други пазари, през ноември Nissan предупреди за по-слаби печалби. Акциите на компанията поскъпнаха с 0,6 на сто в петък, докато индексът Nikkei отчете спад от 1,7 на сто.  

Вижте още корпоративни новини в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Ако от мен зависи ще забраня "сливането" в световен сектор на играчи от топ 30 в сектора. Ако държиш повече от 0,5% от пазара в света то тази компания неможе да се обедини с подобна такава с мин. 0,5% от сектораИ това е за ВСЕКИ СЕКТОР НА ИКОНООМИКАТААман пт картели и облаги целящи прецакване на работницитеИ е крайно време всеки да разбере че става дума именно за него и неговия *** в тези истории!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Жалко наистина за Nissan.Развалиха всичко откакто спряха да правят собствени двигатели и да ползват тези на Рено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
RIP Nissan :( Карам Нисан и е изключителен автомобил, но следващата ми коля няма да е Nissan, не и Дачия с емблема Nissan. Четох, че в Индия щели да пуснат нещо на базата на Дъстер с бранд Nissan Terrano ПФУ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още