IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертата на Volkswagen за остатъчния дял в Scania бе отхвърлена от AMF

Според шведския пенсионен фонд сделката не отразява дългосрочна стойност на компанията

11:39 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Офертата на Volkswagen за остатъчния дял в Scania бе отхвърлена от AMF

Шведският пенсионен фонд AMF в неделя официално отхвърли офертата на Volkswagen AG за изкупуване на акциите на миноритарните акционери в Scania SCV, заявявайки, че сделката не отразява дългосрочна стойност на компанията, съобщава Wall Street Journal. 

AMF притежава дял от 0,83% в Scania и е първият значителен инвеститор в производителя на камиони, който отхвърля сделката. Пенсионният фонд е една от многото фирми, които са включени в група на миноритарните акционери, чиито дялове Volkswagen се опитва да изкупи.

Volkswagen вече е собственик на 62,6% от шведската компания. През февруари немската фирма предложи по 30,78 щатски долара на акция за дяловете, които не притежава. Офертата на стойност над 9 млрд. щатски долара за придобиване на пълен контрол над Scania е част от по-широк план на Volkswagen за интегриране на операциите с търговски превозни средства, които включват камионите Scania, MAN и Volkswagen.

Volkswagen притежава 89% от правата на глас в Scania, като някои анализатори смятат, че предложението на Volkswagen за премия от 36% е всъщност твърде високо за пълен контрол над Scania.

По-рано този месец независима комисия, съставена от някои от членовете на борда на Scania, заяви, че офертата не отразява дългосрочната стойност на дружеството въз основа на неговите перспективи за растеж, технологична способност и потенциалната синергия от сделката. Volkswagen обаче отказа да повиши офертата си.

Андерс Оскарсон, представляващ AMF, каза, че пенсионният фонд е взел под внимание анализа на независимата комисия, но фирмата също е направила и свой собствен вътрешен анализ.

"Мисията на AMF е да осигури добра дългосрочна възвръщаемост за нашите инвеститори. Поради това е особено важно за нас в офертата да се отчете дългосрочният потенциал на компанията", изтъкна той.

Според него AMF е добре запозната с риска от краткосрочна реакция на фондовия пазар, ако офертата като цяло не бъде приета.

От друг пенсионен фонд Fjärde AP - fonden, който държи 0,5% от капитала на Scania, заявиха, че ще оценят вниамтелно офертата, но че "не е очевидно, че предложената цена е най-добрата за шведските пенсионери в по-дългосрочен план".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още