IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen и BMW си размениха директори

Производителят от Волфсбург отмъкна един от шефовете на баварския концерн

15:50 | 10.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Volkswagen и BMW си размениха директори

Германските автомобилни компании Volkswagen и BMW избраха един и същи ден, за да обявят смяната на хората, които ги ръководят. В първата новият топ мениджър Херберт Дис ще поеме длъжността от 1 ноември догодина, а във втората бъдещият шеф Харалд Крюгер ще оглави концерна на 13 май.

Промяната във Volkswagen е неочаквана, но в същото време е една от най-важните в историята ѝ. Херберт Дис, който досега отговаряше за развойната дейност в BMW, влиза в Борда на директорите на Volkswagen. 56-годишният топ мениджър ще отговаря за леките автомобили на марката, като по този начин ще отнеме функциите на шефа на концерна VAG Мартин Винтеркорн. 

Самият Винтеркорн си остава директор на цялата група Volkswagen, която включва в състава си 12 марки, в това число производителите на камиони MAN и Scania, както и италианската марка за мотоциклети Ducati. Договорът на шефа на VAG е до 21 октомври 2016 г., като той вече публично обяви, че след неговото изтичане ще се оттегли. В момента Винтеркорн е на 67 години.

Привличането на Дис от конкурента BMW е поредният удар, който прави Volkswagen в последните месеци. Производителят от Волфсбург успя да „отмъкне“ и бившия топ-мениджър на Daimler Андреас Реншлер, който вече ще отговаря за подразделението за товарни автомобили на VAG.

В BMW мястото на шефа Норберт Райтхофер ще бъде заето от Харалд Крюгер, който досега отговаряше за производството в компанията. Това също е изненада, тъй като Райтхофер, който оглавява баварския концерн от 2006 г., има договор за още 2 години. Ръководството на BMW обяви, че решението за замяната му е свързано с желанието да се ускори смяната на поколенията в топ мениджмънта на марката.

Самият Райтхофер обаче няма да се оттегли, а най-вероятно ще бъде новият председател на Надзория съвет на BMW. Сега този пост се заема от проф. Йоахим Милберг, който вече ще отговаря за стратегията и политиката на групата в областта на корпоративната социална отговорност и благотворителността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още