IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan назначи нов главен изпълнителен директор

Макото Учида е завършил богословие, което е необичайно за автомобилната индустрия

16:33 | 08.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Nissan Motor Co. определи ръководителя на съвместното си предприятие в Китай за нов главен изпълнителен директор. Японският производител на автомобили се опитва да успокои негативните настроения, причинени от ареста на бившия му главен изпълнителен директор, и да възстанови развалените отношения с партньорите си от Renault SA.

53-годишният Макото Учида ще работи заедно с Ашвани Гупта, който беше назначен за главен оперативен директор, докато Джун Секи, бивш управител на Nissan в Китай, ще стане заместник-главен оперативен директор.

Третият управител на Nissan за толкова години ще трябва да се справи с влошаващите се печалби и обтегнатите отношения с Renault, както и да извърши мащабно преструктуриране.

Връзката на Nissan с френския им партньор в глобалния съюз с Mitsubishi Motors бе разтърсена от ареста отпреди близо година на техния бивш директор Карлос Гон за финансови престъпления, които той отрече.

Учида ръководеше съвместното предприятие на Nissan в Китай. Подобно на много големи автомобилни производители, Nissan също счита страната за свой най-голям пазар, тъй като Китай осигурява почти една трета от оперативните приходи на компанията през последните години. Новият изпълнителен директор се присъедини към Nissan от Nissho Iwai Corp. през 2003 г. и спечели доверието на Renault посредством сътрудничеството си с френския автомобилен производител при съвместни поръчки.

Известен със своя опит в чужбина, Учида също е работил за Renault Samsung в Южна Корея.

Завършил е богословие в университета в Дошиша, което е необичайно за представител на автомобилната индустрия.

Бордът на Nissan беше подложен на натиск да избере нов лидер в критичен момент. Компанията отчете най-ниските печалби от десетилетия и обяви съкращения на 12 500 работни места. Сега Nissan се опитва да възвърне позициите си. Продажбите на автомобили намаляват по целия свят, а новите технологии от самоуправляващите се автомобили до електрификацията нарушават индустрията.
 
"Предстои преструктуриране, което трябва да се извърши тук и в чужбина. Разработването на нови превозни средства трябва да се ускори, докато координацията с Renault, а усилията за подобряване на рентабилността са все още в безпорядък", каза Коджи Ендо, анализатор от SBI Securities Co., и добави: „Има толкова много неща за вършене“.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още