IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan ще бъде глобен с 22 млн. долара заради възнаграждението на Гон

Според японските власти компанията е нарушила закона за финансовите инструменти в страната, като не е представила пълната сума от възнаграждения до март 2018 г.

12:37 | 10.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Автомобилният гигант Nissan Motor Co. ще бъде глобен с 2,4 млрд. йени (22 млн. долара) заради това, че не е съобщил коректно сумите, изплатени на бившия изпълнителен директор Карлос Гон. Това съобщи японският регулатор за ценни книжа, цитиран от Bloomberg.

Комисията за надзор на ценните книжа и борсите направи препоръката година след ареста на Гон, който разтърси автомобилната индустрия и предизвика бурни реакции в японската компания и нейния френски партньор Renault.

Гон, който отрича обвиненията за недекларирани средства и източване на средства от компанията, е под гаранция и се готви за нов процес в началото на следващата година.

Nissan, който изпитва трудности да се завърне към растежа, след като отчете най-ниската си печалба от десетилетие, обяви намерение да съкрати 12 500 работни места и да внесе промени в ръководсвото.

През септември американската Комисия по ценни книжа и борси постигна споразумение с Nissan и Гон във връзка с обвинения, че те не са отчели над 140 млн. долара под формата на възнаграждения. Автомобилният производител ще трябва да плати на американския регулатор сумата от 15 млн. долара, а Гон – 1 млн. долара, в рамките на спора.

От своя страна японската комисия твърди, че Nissan е нарушил закона за финансовите инструменти в страната, като не е представил пълната сума от възнаграждения до март 2018 г.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още