IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber ще предлага на британските си шофьори електрически коли на Nissan

Американската компания гарантира по-рано, че всичките ѝ превозни средства в Лондон ще са напълно електрически до 2025 г.

11:14 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Американската компания за споделени пътувания Uber Technologies ще предложи на водачите си във Великобритания електрически автомобили от Nissan с отстъпка, съобщиха от компанията, която е изправена пред потенциална забрана за дейността си в Лондон.

Операторът за споделени пътувания е подписал споразумение с Nissan за въвеждане на автопарк от 2000 хечбека Leaf на японския автомобилен производител за шофьори, използващи приложението му във Великобритания. Въпреки че сделката е технически отворена за всички шофьори на Острова, тя е насочена основно към работещите в Лондон, предава CNBC.

Това е част от по-широкия стремеж от Uber да се справи със замърсяването на въздуха в столицата на Обединеното кралство, като гарантира, че всичките му превозни средства са напълно електрически до 2025 г. През 2018 г. компанията обяви, че планира да таксува пътниците в Лондон по 15 пенса на километър за всяко пътуване, за да помогне на шофьорите да купуват електрически автомобили.

Досега тази такса помогна за набирането на над 80 милиона британски лири (105 милиона щатски долара) след въвеждането ѝ, пояснява Uber. Компанията очаква да получи чрез таксата общо 200 милиона паунда през следващите няколко години. Uber заяви, че от момента на въвеждането на таксата за чист въздух се наблюдава увеличение на 350% на пътуванията с електрически превозни средства.

Сделката с Nissan се случва в труден момент за компанията, която е изправена пред блокиране на дейността в столицата на Великобритания, след като местният орган Transport for London (TfL) ѝ отне лиценза. Оттогава Uber обжалва този ход и може да продължи да оперира в града, докато се бори със забраната в съдилищата.

Избраното от Uber превозно средство - Leaf, е сред най-продаваните електромобили с над 450 000 продажби. Не е ясно каква отстъпка ще бъде предоставена на шофьорите и Uber не разкрива финансовите подробности на сделката си с японския производител. Leaf се продава във Великобритания с начална цена от 26 345 британски лири, докато правителството предлага безвъзмездни средства до 3500 паунда за плъг-ин автомобили.

Усилията на компанията за по-екологичен транспорт не са случайни.  Кметът на Лондон Садик Хан направи свой приоритет да почисти мръсния въздух в града, като наложи строга дневна такса от 12,50 паунда за шофьори на по-стари, замърсяващи бензинови и дизелови автомобили в район, който е наречен „зона с ултра ниски емисии“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още