IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW игнорира недостига на чипове и повиши прогнозата си за печалбата

Новите насоки на концерна противоречат на глобалния тренд в индустрията, изправена пред криза на доставките

13:03 | 01.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група BMW AG игнорира вълните от предупреждения относно негативното въздействие на задълбочаващия се недостиг на чипове, като повиши прогнозата си за годишната печалба, тъй като по-високите цени на автомобилите компенсират влиянието на кризата, съобщава Bloomberg.

Компанията очаква да постигне марж на оперативната печалба между 9,5% и 10,5 на сто в сравнение с предишната прогноза от 7% до 9%.

BMW повиши и очакванията си за възвръщаемостта на своето звено за финансови услуги. 

„Очаква се ограниченията при доставките на полупроводници да повлияят допълнително на производството и продажбите, но продължаващите положителни ефекти при цените както за новите, така и за употребяваните превозни средства, ще компенсират отрицателните ефекти върху обема на продажбите“, изтъква базираната в Мюнхен компания.

Новите насоки на BMW противоречат на глобалния тренд в индустрията, изправена пред кризата с чипове, която достигна своя връх през първото тримесечие на годината.

В средата на месеца IHS Markit направи най-голямата корекция в посока надолу на прогнозите си за автомобилното производство досега. Този сигнал подтикна доставчици като Faurecia SA и звеното за камиони на Volkswagen AG Traton SE да предупредят за евентуален спад в продажбите.

Заради недостига на полупроводници автомобилните концерни дадоха приоритет на автомобилите с по-висок марж в своите производствени центрове, докато заплашените от пресъхване на инвентара автомобилни дилъри повишиха цените на крайните продукти, което се отрази и на вторичния пазар.

Подобно на Toyota Motor Corp., BMW успя да издържи по-дълго от повечето конкуренти, преди да започне да намалява производството.

Печалбата на германския концерн преди данъци за годината все още се очаква да се повиши „значително“, като свободният паричен поток се оценява на около 6,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още