IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis пренарежда своите финансови операции чрез нови съвместни предприятия

Компанията се стреми да увеличи повече от два пъти своя автопарк в Европа до 2030 г.

11:05 | 20.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният производител Stellantis води преговори с банките BNP Paribas, Credit Agricole и Santander относно реорганизацията на своите лизингови и финансови операции в Европа, съобщава Ройтерс.

Групата планира да създаде дългосрочна лизингова компания с Credit Agricole Consumer Finance и да реорганизира финансовите си дейности чрез нови съвместни предприятия с BNP Paribas Personal Finance и Santander Consumer Finance. 

Планът на Stellantis бележи нова стъпка в стратегията на главния изпълнителен директор Карлос Таварес за оформяне на четвъртия по големина на пазарния дял производител на автомобили в света, който беше създаден в началото на годината чрез сливането между Fiat Chrysler и Peugeot PSA.

Това ще позволи на Stellantis да намали броя на фирмите за финансиране и лизинг в европейските страни от пет до две.

„Това е стратегически ход за подпомагане на финансовите ни резултати във всички европейски страни“, изтъква Таварес.

Ръководителят на финансовите операции Филип де Ровира заяви, че планът също така ще позволи на Stellantis да подобри позицията си на европейския лизингов пазар, като в същото време се стреми да увеличи повече от два пъти своя автопарк в региона до 2030 г.

„Считаме, че в този сегмент имаме огромна възможност за растеж през следващите години“, казва той.

Автопаркът на Stellantis от бизнеса с корпоративен лизинг, който сега възлиза на 700 хил. превозни средства, се очаква да достигне един милион автомобила през 2026 г.

Като част от плана си Stellantis ще извършва финансови дейности чрез съвместни предприятия с BNP Paribas Personal Finance в Германия, Австрия и Великобритания и със Santander Consumer Finance във Франция, Италия, Испания, Белгия, Полша и Нидерландия.

В Португалия ще работи със Santander чрез търговско споразумение.

Концернът също така ще продаде своя 50-процентов дял в бившето подразделение за финансови услуги на Fiat Chrysler FCA Bank, включително бизнеса за краткосрочни наеми на Leasys, на Credit Agricole Consumer Finance, която в момента притежава другата половина от предприятието.

Де Ровира заяви, че промените в европейския финансов бизнес на Stellantis няма да повлияят на работните места.

Споразуменията може да бъдат подписани през първото тримесечие на следващата година.

Societe Generale действа като финансов съветник на Stellantis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още