IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis спира производството на микробуси в Италия заради недостиг на двигатели

Заводът Sevel, където се сглобяват моделите на Fiat, Peugeot и Citroen, остава затворен в понеделник

23:16 | 07.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният концерн Stellantis спря производството в своя завод Sevel в Италия, най-голямото съоръжение за сглобяване на микробуси в Европа, поради недостиг на двигатели, доставяни обикновено от завод на групата във Франция, съобщава Ройтерс, цитирайки представител на работническите организации. 

Sevel произвежда леки търговски автомобили за марките Fiat, Peugeot и Citroen. Микробусите на Fiat са оборудвани с двигатели, които групата произвежда в Италия, докато двигателите за Peugeot и Citroen се доставят от завод на Stellantis във Франция.

Никола Манци, местният представител на синдиката UILM, заяви, че прекъсването на работата в Sevel е свързано с недостиг на двигатели.

„Операциите ще стартират с обичайния си темп във вторник сутринта“, изтъква Манци. „Ясно е, че не можем да изключим възможността да възникнат нови подобни прекъсвания в бъдеще поради дефицита на компоненти“, добавя той.

Заводът Sevel претърпя няколко спирания на производството през 2021 г., подобно на повечето фабрики на концерна в Италия, основно поради продължаващия глобален недостиг на полупроводници.

Тъй като търсенето на микробуси в Европа остава силно, Sevel вече изостава при поръчките. За да навакса, заводът е осигурил смени и през уикендите, изтъква Манци.

Съоръжението ще работи на 12 и 13 февруари заради предходните спирания, свързани с недостига на компоненти, добавят от компанията.

От началото на тази година заводът работи с дневен производствен темп от 900-10000 микробуса, доближавайки пика от 1200 превозни средства. Подобен темп би трябвало да осигури 300 хил. микробуса годишно от въпросното съоръжение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още