IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бранденбург очаква заводът на Tesla да започне производство още този месец

Въпреки разрешителното за фабриката концернът все още се сблъсква с пречки по отношение на водоснабдяването

16:24 | 07.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Премиерът на германската провинция Бранденбург Дитмар Войдке вярва, че е възможно новата фабрика на американския производител на електрически автомобили Tesla Inc. в градчето Грюнхайде да бъде въведена в експлоатация още през март.

Миналия петък властите на Бранденбург предоставиха дългоочакваното разрешително за съоръжението на най-големия електромобилен концерн в света по пазарен дял като заявиха, че очакват производството да стартира още този месец, съобщава Automobilwoche, цитирайки Войдке. 

Фабриката ще помогне на провинцията да постигне своите цели по отношение на въглеродния неутралитет, изтъква още премиерът на Бранденбург.

Агенцията по околна среда на провинцията одобри изграждането на фабриката, като разрешителното съдържа над 400 изисквания и условия. Заводът вече е готов – Tesla го изгради на свой риск чрез временни разрешителни. Според местните власти Tesla иска да изпълни изискванията за въвеждане в експлоатация до две седмици.

В същото време продължават проблемите на компанията, свързани със съдебните искове относно потреблението на вода от завода. Много екологични организации се страхуват, че водоснабдяването на региона ще бъде нарушено поради прекомерната консумация на вода от съоръжението.

В петък административният съд във Франкфурт на Одер частично уважи иск, заведен от Зелената лига и Бранденбургския съюз за опазване на природата срещу Агенцията по околна среда. Съдът обяви като „незаконно“ и „неизпълнимо“ предложението за допълнителен добив на вода в комплекса на Tesla. Местната водоснабдителна асоциация WSE заяви, че ако съдът отхвърли предложението за допълнело увеличение на добива, ще се откаже от доставката на вода за завода на американския концерн. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още