IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault: Отделянето на електромобилния бизнес може да продължи с листването му

Трансформацията на френската група ще касае както партньора в алианса Nissan, така и дългосрочните инвеститори, казва изпълнителният директор Лука де Мео

09:49 | 13.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Плановете на Renault за създаване на отделно звено с фокус върху електромобилния бизнес в крайна сметка може да доведат до отделно листване на борсата, заяви главният изпълнителен директор на френския автоконцерн Лука де Мео, цитиран от Ройтерс.

"Това може да означава отделно листване. Възможно е, точно това разглеждаме", посочи Де Мео по време на пресконференция. 

Идеята на концерна за отделяне на бизнеса с двигатели с вътрешно горене от този за електромобили ще касае и партньора на Renault, японската автомобилна компания Nissan Motor Co., както и дългосрочните инвеститори, отбеляза още ръководителят на френската група.

Де Мео се стреми да напредне с плановете си за създаване на отделни звена за електромобили и конвенционални превозни средства, докато Renault се опитва да реши проблемите си със своите активи в Русия, като евентуално пълно излизане от страната ще струва скъпо на компанията.

Опитвайки се да догони конкуренти като Tesla и Volkswagen, Renault за първи път очерта своята стратегия през февруари, дни преди началото на руската инвазия в Украйна, заявявайки, че планът му за трансформация вече изпреварва графика.

Де Мео посочи, че Renault е "готова" да изпълни своя план за цялостна промяна, тъй като компанията продължава да го финансира въпреки негативното влияние на войната в Украйна.

Руската инвазия предизвика западните страни да наложат санкции на Москва, което постави Renault, собственик на най-големия руски автоконцерн „АвтоВАЗ“, в „много сложна ситуация“, според Де Мео.

След като обяви спирането на дейността си в Русия, Renault вече преразглежда опциите си за завода в Москва и участието си в „АвтоВАЗ“.

„Ние сме добре въоръжени, за да се опитаме да намерим решение в дългосрочен план, което може да защити нашите активи и нашите служители, и всъщност да не загърбваме напълно бъдещето, защото животът продължава и се надяваме ситуацията там да се нормализира“, заяви още изпълнителният директор на френския автопроизводител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още