IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW: Загърбването на руския газ става твърде бавно, което създава риск от недостиг

Германската група разполага с „най-широката гама от електромобили“, заяви Херберт Дийс, коментирайки целта на компанията да измести Tesla в сектора

23:16 | 22.06.22 г. 15
<p>
	Ръководителят на Volkswagen Group Херберт Дийс. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Ръководителят на Volkswagen Group Херберт Дийс. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen AG (VW) Херберт Дийс предупреди, че процесът по загърбване на руската енергия не се случва достатъчно бързо, за да предпази германския автомобилен производител от внезапно спиране на доставките на природен газ, съобщава Bloomberg.

VW ще разчита на способността си да управлява своите енергийни централи с въглища вместо с газ, поради зависимостта на Германия от руския внос, каза Дийс в кулоарите на икономическия форум в Доха, Катар.

Въпреки че е постигнат напредък в доставките на втечнен природен газ (LNG) от САЩ и други страни, изграждането на необходимата инфраструктура ще отнеме време, добавя германецът. 

„Вероятно този процес не се случва достатъчно бързо“, за да се справи с голямо смущение, посочи Дийс в интервю за Bloomberg Television. „В дългосрочен план съм сигурен, че ще извоюваме независимост спрямо руския газ“, добавя той.

Дийс започна големи промени във VW, за да направи производителя по-гъвкав и да предизвика Tesla Inc. за първото място при продажбите на изцяло електрически превозни средства. Компанията представи нови модели, захранвани от батерии, напредва с план за добавяне на фабрика за електромобили близо до централата си във Волфсбург и изгражда цялостна верига на доставки за батерии.

Въпреки че войната в Украйна, покачващите се лихвени проценти и ускорената инфлация продължават да отслабват апетита на инвеститорите към риск, според Дийс все още не е налице свиване на търсенето в автомобилния сектор.

VW отчита поръчки за електромобили, за чието изпълнение ще е нужна приблизително една година и е оптимист, че ще постигне целите си за 2022 г.

„В момента не виждаме търсенето на клиентите да намалява, но това може да се промени“, изтъква Дийс.

Електромобилен лидер

VW може да изпревари Tesla като най-голям производител на електромобили през 2024 г., според Bloomberg Intelligence - прогноза, която Илон Мъск оспори в интервюто си на събитието в Доха във вторник. Дийс каза, че VW разполага с „най-широката гама от електромобили на световния пазар“.

Все пак Дийс наскоро се сблъска с проблеми относно софтуерното звено на VW, които забавят пускането на нови модели. Главният изпълнителен директор каза, че е доволен от технологичния пакет на едноименната марка на групата и е уверен, че луксозните брандове Porsche и Audi могат скоро да се справят с предизвикателствата. Той добави, че структурната трансформация на VW ще изисква повече търпение.

„Изграждането на софтуерни компетенции до ниво, при което сме 90% самодостатъчни, ще отнеме десетилетие или повече“, признава Дийс, добавяйки: „Все още оформяме екипи, купуваме компании по целия свят, инвестираме сериозно в Китай, в САЩ“.

През май Дийс заяви, че очаква бизнесът ѝ с електрически превозни средства да стане толкова печеливш, колкото и този с автомобили с двигатели с вътрешно горене по-рано от планираното.

Според предишната прогноза концернът трябваше да изравни маржовете между двата бизнеса в рамките на 2-3 години.

„Очакваме, че бизнесът с електрическа мобилност ще бъде толкова печеливш, колкото и бизнесът с двигатели с вътрешно горене по-рано от планираното“, заяви Дийс по време на годишното събрание на акционерите на автомобилния производител в средата на май. „Чрез доброто управление на кризите ние оставаме финансово стабилни и засилваме своята устойчивост“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
След путин нема да дойде нормален , там хората не са узрели да мислят като демокрация . Не че ние сме много узрели де ... :))) ... Те си обичат мизерията и парадите , обичат да имат врагове ... По-скоро ще се затворят за доста петилетки , дворяните ще са си добре , другите са свикнали на битието си . Всичко е точно . Ще възстановяват бойните си способности и ще тренират отбрана от врагове ... :))) ... Нема да се оправят , да знаеш ... Не путин им е проблемът на рассияните ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Импе , магнезият в ЕС идва от чайниците , а не от рассияните ... около 10-15% идва от рециклиране ... Проблемът е от свръх производственият капацитет на каквото се сетиш в Китай , а не бензиноколонката . Матушката ще бъде изрязана като доставчик в белият свят за около една година от всичко , което се сетиш . Нали го водихме този разговор за зареждането на електричките , и то с цифри , докога ще я дъвчеш тази опорка ... :))) ... Винаги можеш да емигрираш по политически причини в Куба (не там го обръщат на капитализъм) , или Венецуела (опс и там май палачинката се обръща) , ми значи остана рассията - даже ще те дават по телевидението , като някакво чудо , те там православните обичат чудесата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Не ! Кво е това ?! Там дето дрънчи отзад и излизат изгорелите газове ли е ?! Дръж се сериозно . Буталата са от алуминиеви сплави , биелите и валът от кована стомана , тя така си идва в заводите VW , на пръти и те си я струговат-фрезоват ... :))) ... Мислиш ли че при тези цени на газ ще продължат инвестициите в пещи загрявани на от газови горелки ?! Нещата се обръщат към горелки с газово-водородни смеси , изцяло водородни , и индукционни пещи ... Рашистите ускоряват преходът . Не я мисли индустриалната база в Европа ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Мазна твар, живееш (или по-точно съществуваш) с представата, че осеен пPocия друг не произвежда алуминий, ток и тн. Ти и за газ и нефт си мислеше същото. Това идва от неинформираност и незнание, Митьо лоената топко. Ние ще се оправим и без москалските престъпници, а твоите занулени москалски акцийки дори и за тоалетна хартия не стават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 1 година
Немците щели да си запалят тецовете ? Е и кво от това ? Имат ще ги запалят , ами суровинната икономика на Русия да му мисли пичове щот тая война май май ще се окаже сребърният куршум за петролеца и вобще за фосилките . По принцип прехода беше предвиден да е справедлив за всички - да има пари и за руснаци и за германци . Е ще покадат тецовете някоя година доката Путин легне между цветята , а после ще видим . И пак казвам - вижте енергетиката на България която се оправя с много малко газ и пак си ама и машиностроене и металургия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Хе..Сетила се Мара да се побара.Хората ви предупреждаваха от дълги години,че да се обвързвате с подобна държава си е риск, но предпочитахте да дърдорите глупости от типа на търговията щяла да е по-полезна.Отдавна е казано,че евтиното излиза скъпо.Ей на сега евтината газ ще ви излезе през носа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
А ти да си чувал, че магнезийчец в ЕС отдавна не се добива - не щото е много рядък, а заради високата му ЕНЕРГИЙНА цена... същото и с алуминийчецът? И най-важното - за чий ни е да произвеждаме електромобили, щом ще ги зареждаме с точец от въглище? Още един нюанс, показващ пълното ид-и-о-т-ство на ЕС !!! Путин далеч не е най-страшният враг на Европа - ако изобщо е такъв - врагът на Европа са собствените и тотално неадекватни политици !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
ledosvetlenie
преди 1 година
Зелка а да си чувал за колянов вал, биели, разпределителни валове и тн тн??? а да си чувал че и магнезиевите сплави трябва да се топят ама не на свещи???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Сериозно ли два пъти ще хленчиш за името на Грета Кунберт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Аве гьoн , знаеш ли от коя година блокове , капаци , кутии и прочие елементи са от алуминиево-магнезиева сплав ?! Само питам за протоколът , не знаеш ... :))) ... Да си слушал за индукционни леярни ... ?! ... Пак само за протоколът питам ... :))) ... От чyгyн са само главите на митрофанофффците у нас и двигателите на лада *** ... Ултра зверски *** ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още