IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Jaguar Land Rover записа слабо второ тримесечие заради недостига на чипове

Land Rover остава най-успешната марка в рамките групата с продажби от 70 781 броя

11:21 | 11.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световните продажби на британския автомобилен концерн Jaguar Land Rover (JLR) се свиват с 4,9% до 88 121 броя през второто фискално тримесечие, приключило в края на септември, в сравнение със същия период на миналата година, след като проблемите с доставките на полупроводници продължиха да помрачават производството на компанията, съобщава Automotive News Europe.

По-слабите продажби се дължат на „по-ниското от очакваното предлагане на чипове“, което не може да бъде подсигурено през третото тримесечие, изтъкват от JLR.

Финансовото представяне на автомобилния производител беше частично подкрепено от приоритизирането на производството на продукти с по-висок марж.

JLR заяви, че ще представи подробни финансови данни за тримесечието през първата половина на ноември. Компанията добави, че очаква свободният паричен поток да остане стабилен въпреки по-ниските общи продажби.

Концернът прогнозира положителен свободен паричен поток за второто полугодие на фискалната година, която приключва на 31 март 2023 г., воден от подобрението при продажбите.

Land Rover остава най-продаваната марка в рамките на JLR. През тримесечието продажбите на бранда, включително на Range Rover, обаче се понижават с 3,6 на до 70 781 броя. Продажбите на Jaguar възлизат на 17 340 броя, което е спад от 9,9% на годишна база.

Фокусът на JLR върху модели с по-висок марж през тримесечието помага на големия SUV Land Rover Defender да се превърне в най-продавания модел на компанията за тримесечието с продажби от 16 892 броя, изпреварвайки компактния SUV Range Rover Evoque, който заема второ място с продажби от 16 255.

Най-скъпият модел на компанията, новият голям SUV Range Rover, е трети с продажби от 10 717 броя.

Китай е най-големият пазар на компанията през тримесечието с продажби на дребно от 25 518 броя, което представлява 29% от общите продажби на дребно на марката.

JLR претърпя поредица от тримесечни загуби на фона на проблеми с веригата на доставки и проблеми с увеличаването на производството на модели като Range Rover и Range Rover Sport.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още