IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатичният пакет на Южна Африка е застрашен от електромобилните ѝ амбиции

Основните източници на финансиране на екологичния план на страната не са съгласни с идеята част от средствата да отидат за нейната автомобилна индустрия

15:33 | 19.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южна Африка иска да инвестира милиарди долари за насърчаване на индустрията за електрически превозни средства, което усложнява финализирането на пакет от 8,5 млрд. долара в подкрепа на климата преди срещата на върха на ООН по темата следващия месец, съобщава Bloomberg.

Планът за финансиране на климатичните цели на страната, представен на миналогодишната климатична конференция на ООН в Глазгоу, трябва да помогне на Южна Африка да се откаже от въглищата като основен енергиен източник. По това време пакетът беше приветстван като прототип за други развиващи се страни, които искат да преминат към по-чиста енергия. Дискусиите по темата обаче се намират в задънена улица в момента поради разногласия относно използването на средствата.

САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Европейският съюз (ЕС) като цяло, които предоставят средствата, искат те да бъдат инвестирани почти изцяло в замяна на въглищните електроцентрали в страната с възобновяема енергия.

Южна Африка обаче предлага голяма част от парите да отидат в развитието на производството на електрически превозни средства.

Пакетът включва важна 5-годишна програма за субсидиране в размер на 70 млрд. ранда (3,9 млрд. долара), представена на финансиращите страни по-рано този месец, споделят източници, запознати с плана.

Проектът предполага 128 млрд. ранда разходи за електромобили, като част от тези пари ще отидат за индустриално развитие и програми за иновации, добавят източниците.

Автомобилната индустрия на Южна Африка е един от най-големите сектори по отношение на чуждестранните инвестиции, но е застрашена, тъй като Европа, основният пазар на нейната продукция, насърчава по-чистите алтернативи на традиционни автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Финансиращите държави обаче не са ентусиазирани от предложенията за развитие на електрическата мобилност и биха предложили само безвъзмездни средства за проучвания, допълват източниците.

Планът също така включва загърбване на въглищата, като въпросните 8,5 млрд. долара са само малка част от общата сума, която ще е необходима за цялостното реализиране на този процес. Очаква се частният сектор и други богати икономики и кредитори да осигурят повече финансиране, след като настоящата сделка бъде подписана.

Закриване на въглищни централи

Южна Африка е 13-ият по големина източник на емисии на парникови газове в света и разчита на въглища за повече от 80% от своята електроенергия.

Като цяло се очаква планът да финансира значителна част от прехода на финансово нестабилната компания за комунални услуги Eskom Holdings SOC Ltd. към по-чиста енергия, като се очаква общо 10 въглищни централи да бъдат закрити, изтъква Барбара Крийси, министър на околната среда на Южна Африка, по време на конференция във вторник. Планът ще бъде представен на COP27 и ще подлежи на обществен коментар след това, допълни тя.

Ако сделката с Южна Африка постигне успех, тя може да послужи като модел за други зависими от въглищата развиващи се страни като Индонезия, Виетнам и Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 19.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още