IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Африка има нужда от смяна на властта

Време е Африканският национален конгрес, който направи страхотни неща за страната в миналото, да предаде щафетата

13:27 | 20.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За човек, който беше държан на мушка предишната вечер, Муси Меймъни беше в изненадващо добра форма, когато го срещнах в Кейптаун по рано през август, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън. Меймъни, един от водещите опозиционни политици в Южна Африка, беше в крайградски ресторант, когато въоръжени мъже нахлуха, принудиха всички клиенти да легнат на пода и ги обраха.

 „Не спах много добре снощи“, ми призна той, преди да посочи, че по-бедните южноафриканци са основните жертви на престъпността. „Средно на ден 67 южноафриканци биват убивани, като процентът на осъдителните присъди е под 15 процента“, отбеляза Меймъни.

Високото ниво на престъпност не е изненадващо в страна, където официалният процент на безработица е 34,5 процента, а младежката е над 60 процента. Спирането на тока е част от ежедневието, като достигна до девет часа на ден в Йоханесбург, търговската столица, това лято. След бунтовете из цялата страна преди година съществува страх, че Южна Африка е напът към нови граждански вълнения. Табо Мбеки, бивш президент, наскоро предупреди, че Южна Африка скоро може да се изправи пред свой еквивалент на Арабската пролет.

Когато попитах Меймъни дали би се съгласил, че Южна Африка сега е провалена държава, отговорът му беше внимателно формулиран, но тихо унищожителен: „Това е некомпетентно правителство, което ръководи държава, която върви към провала.“

Мрачното настроение в Южна Африка отразява разочарованието от президентството на Сирил Рамафоса. Когато той пое управлението през 2018 г., имаше широко разпространена надежда, че той може да изведе страната от дълбините, до които потъна по време на катастрофалното деветгодишно президентство на Джейкъб Зума, когато корупцията беше масова.

Но самият Рамафоса вече е замесен в афера с предполагаем подкуп след информацията за открити милиони щатски долари, натъпкани във възглавниците на дивана му в неговата ферма за дивеч. Дори онези, които не са склонни да вярват, че президентът е корумпиран, често го обвиняват в мързел и неспособност да свърши нещата.

Рамафоса говори красноречиво за необходимостта да се поправят щетите, нанесени от Зума. Но много ключови държавни институции - от производството на електроенергия до полицията и железниците - все още са силно нефункционални. Богатите южноафриканци обикновено намират начин да „избягат“ от разпадащата се държава, разчитайки на частни електрогенератори, частна охрана и дори частни пожарни коли. Но Сия Kумало, виден писател, изразява общото мнение, когато казва, че при Рамафоса „нещата се разпадат по-бързо, отколкото се поправят“.

Рамафоса очевидно има своите недостатъци, но той е възпрепятстван от корумпираната и неработеща политическа партия, която ръководи. Африканският национален конгрес (АНК), партията на Нелсън Мандела, сега се описва като „престъпна организация“ от Сонгезо Зиби, водещ политически коментатор. Херман Машаба, бивш кмет на Йоханесбург, който ръководи новата политическа партия Action SA, отхвърля АНК, казвайки: „Не мога да работя с престъпна организация“.

Фактът, че Зиби и Машаба могат да кажат подобни неща, е едновременно добър и лош. Лошо е, че АНК сега е толкова дискредитиран. Добре е, че Южна Африка остава свободна страна, където опозиционните политици могат да говорят без страх от отмъщение.

При толкова висока престъпност и разпадаща се инфраструктура има хора от средната класа, които мърморят за нуждата от просветен диктатор – южноафрикански еквивалент на Пол Кагаме от Руанда. Но като цяло южноафриканците остават привързани към своята демокрация. Те знаят, че повечето африкански диктатори са непросветени, като покойния Робърт Мугабе, който постави съседно Зимбабве на колене.

Смята се, че сега Южна Африка е дом на повече от един милион мигранти, които са избягали от колабиращата икономика на Зимбабве и бруталното правителство. Това е източник на нарастващо напрежение в Южна Африка, с бдителни групи и популистки политици, които обвиняват имигрантите за престъпността и безработицата, настоявайки за масово експулсиране.

Напливът на зимбабвийци е както предупреждение за Южна Африка, така и вид комплимент. Той демонстрира дъното, до което може да бъде доведена една „следосвобожденска“ страна. Но също така показва, че Южна Африка, въпреки високата си безработица, остава регионалната икономическа сила и магнит за онези, които търсят работа.

Въпреки страховете си за провал на държавата, Меймъни може да изброи и силните страни на Южна Африка: стабилен финансов сектор, добри пътища, много квалифицирани специалисти, добре управлявани частни компании, независими централна банка и съдебна система, прекрасна природа, която привлича туристите.

Остава страхът, че тези реални предимства все още могат да бъдат пропилени. Докато доверието в Рамафоса намалява, много реформисти очакват с нетърпение националните избори през 2024 г.

Масово се очаква, че за първи път от края на апартейда АНК ще спечели под 45 процента от гласовете. Това би отворило вратата за коалиционно правителство.

Истинските песимисти твърдят, че една коалиция ще бъде по-хаотична и не непременно по-ефективна - посочвайки смесените резултати от такива администрации, които вече са поели властта в градове и провинции из Южна Африка.

Но продължаващите стагнация и упадък при сегашните обстоятелства не са жизнеспособна опция. АНК направи страхотни неща за Южна Африка в миналото. Най-доброто, което сега може да направи за бъдещето на страната, е да загуби следващите избори и да напусне властта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още