IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтини китайски електромобили заплашват японските концерни на тяхна територия

Моделът Hong Guang MiniEV, който засенчи Tesla в Китай, ще атакува островната страна и нейните любими кай автомобили

22:47 | 27.10.22 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на популярния малък електромобил Hong Guang MiniEV се подготвя да атакува пазара в Япония, който е доминиран от т.нар. кай автомобили – малки по размер превозни средства, използвани предимно в селските райони, съобщава Nikkei Asia Review.

Обявен като „алтернатива на ходенето пеша“, четириместният автомобил дебютира на пазара през юли 2020 г. и се превърна в най-продавания електромобил в Китай за последните 25 месеца.

Hong Guang MiniEV вече е изнесен и в Европа. Неговият производител, SAIC-GM-Wuling Automobile, се подготвя да навлезе в Япония, където ще се изправи срещу широка гама кай автомобили.

Очаква се Hong Guang MiniEV да се предлага в островната страна срещу 650 000 йени (4400 долара).

Това е по-малко от половината от цената на произведените в Япония кай автомобили, изтъква Сун Фен, президент на базираната в Токио Apatech Motors, която е наета да направи пазарни проучвания за SAIC-GM-Wuling.

Произведените в Китай електрически камиони и автобуси навлязоха на японския пазар през последните години. През януари BYD ще пусне изцяло електрически спортен автомобил в Япония, възползвайки се от ангажимента на правителството на страната да постигне въглероден неутралитет до средата на века.

„Има съвсем различен вид интерес към Hong Guang MiniEV“, посочва Сун по време на събитие относно логистичната индустрия в Токио.

Приблизително шестмесечното проучване на пазара откри фирма за недвижими имоти в малък град, която е готова да предостави Hong Guang MiniEV на всеки служител безплатно. Закупуването на колите би струвало по-малко от това, което компанията харчи за компенсиране на служителите за транспортни разходи, заедно с предоставянето на служебни превозни средства за бизнес употреба, изтъква Сун.

Други виждат Hong Guang MiniEV като подходящ автомобил за държавните служители, които се грижат за възрастни хора. Базовата версия на Hong Guang MiniEV може да измине 120 километра с едно зареждане на батерията – достатъчно за пътувания на къси разстояния.

Електромобилът се доближава по приложение до това на превозните средства за микромобилност, разработени от компании като Toyota Motor.

SAIC-GM-Wuling е продала близо 900 000 броя Hong Guang MiniEV в Китай. Компанията е стартирала процеса за получаване на сертификат за автомобила в Япония. Очаква се колата да бъде пусната в продажба през пролетта на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 27.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Китайците ги бият не с еФФФтините модели, а с линията коли от $70 000 нагоре. Това някои още не могат да схванат със схванатите си мозъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Hong Guang MiniEV е далече от стандартите за кола ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още