IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените проблеми от пролетта отново застигат Volkswagen в Китай

Анти-Covid мерките на Пекин принуждават завода на групата в Чънду да затвори врати, докато фабриката в Чанчун продължава да работи с ограничен капацитет

17:42 | 29.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Политиката на Китай за нулева толерантност към коронавируса удари местните производствени съоръжения на Volkswagen AG през пролетта. Заводите на германската група трябваше да преустановят дейност, като много служители бяха принудени известно време да живеят във фабриките. Сега Volkswagen отново се сблъсква с подобни проблеми. Едно от неговите съоръжения е спряло работа на всички производствени линии. Много автосалони в Китай също затварят врати поради огнищата на коронавирус и наложените ограничения, пише Automobilwoche.

Заводът на Volkswagen в Чънду е най-засегнат. „В момента заводът в Ченду не произвежда нищо“, споделя говорител на компанията пред Automobilwoche. Линиите в съоръжението бяха спрени миналата седмица. Причината този път не са анти-Covid мерките на Пекин, а недостигът на части. Много местни доставчици трябваше да свият производството заради блокадите в някои големи градове, където се намират техните фабрики. Това оказва влияние и върху производството на автомобили.

Засегнати са и производствените мощности на Volkswagen в Чанчун. Две от петте производствени линии там са в застой, изтъква говорителят. Причина за това е отново липсата на части.

Проблемите засягат и дъщерното дружество Audi, чиито модели A4, A6, Q5 и e-tron се произвеждат в тази фабрика. Volkswagen и Audi не предоставят данни относно размера на загубеното производство.

Във всички други заводи на групата в Китай работата продължава, изтъква говорителят.

„Възможността за възобновяване на производството на споменатите места се преразглежда непрекъснато“, добавя той.

В Чънду, където производството е напълно спряно, ръководителите на концерна се надяват скоро да могат да възобновят дейност. Поради нестабилните доставки на части все още не може да се каже кога ще стане това.

Volkswagen управлява общо дванадесет монтажни завода в Китай с трима различни партньори.

Ситуацията при BMW

Производството на конкурента BMW в Китай се стабилизира. И двете фабрики на компанията работят на пълен капацитет, съобщава Automobilwoche.

„От днес или вчера вечерта производството е възстановено в Шенян", споделя представител на производителя на луксозни автомобили. „Разбира се, че следим ситуацията", допълва той в отговор на въпрос на Automobilwoche.

За разлика от Volkswagen, BMW е концентрирала китайските си производствени мощности изцяло в Шенян.

Междувременно японският концерн Honda спря производството в своя завод в Ухан, където избухна първото коронавирусно огнище в Китай в началото на 2020 г., поради ограничение на придвижването заради новозаразените в града, съобщава Japanese Times.

Все още не е решено дали заводът ще остане затворен за по-дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още