IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Не бъди като мен", или какъв съвет отправи Акио Тойода към наследика на Toyota

Адаптирането и промените са ключови за една компания, смята главният изпълнителен директор на японската корпорация

21:11 | 27.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

След като Акио Тойода, главният изпълнителен директор и президент на Toyota, обяви в четвъртък (26 януари), че се оттегля от позицията си, той даде няколко съвета на своя наследник, като обясни и бизнес философията си, с която е управлявал компанията 14 години.

"Вместо да се пробваш да си като мен, искам да цениш своята индивидуалност", каза той, че е предупредил бъдещия ръководител Коджи Сато преди важната среща. Сато е бил несигурен какво да каже и какво послание да отправи, сподели Тойода в преведен подкаст, цитиран от CNBC.

"Казах на Сато: "Не се пробвай да ръководиш компанията сам, а пробвай като екип"", посочва Тойода.

Наличието на екип с хора с "различни характери", които да си съдействат и да се фокусират върху една и съща цел е ключово за иновациите, смята президентът на автомобилопроизводителя. Той добави, че правенeто на промени и адаптирането са от решаващо значение за компаниите, тъй като никой не знае какво предстои в бъдеще.

Японската корпорация е една от най-големите автомобилни компании в света, произвеждаща автомобили за потребители, както и електромобили, хибриди, включително спортни автомобили. В най-скорошния си тримесечен доклад, публикуван през ноемри 2022 г., компанията заяви, че печалбата за тримесечието е намаляла с 25%, в резултат на което производствените цели са били занижени.

Тойода застана начело на компанията през лятото на 2009 г., малко след световната финансова криза. "Оттогава бяха трудни времена", каза японецът. "Като погледнем в ретроспекция, тези 14 години бяха период на борба за оцеляване от ден за ден и това е моето искрено усещане".

По отношение на управлението му в този период, Тойода каза, че е имало само два възможни варианта.

"Вярвам, че във време на криза има две възможности. Едната е в посока краткосрочен успех и бърза победа. Другата е пътят, който води до ключовите качества и философии, които ни дават сила". Говорителят каза, че е избрал втората опция, спомогнала му да подобри компанията и да установи доверие от страна на акционерите.

Следването на този подход обаче може да е по-трудно и да отнеме повече време, преди да се докаже като успешен, предупреди изпълнителният директор. Хората се фокусираха върху краткосрочните победи и следователно се съмняваха в него и не подкрепяха неговия избор, става ясно още от думите на говорителя.

Очаква се Тойода официално да отстъпи поста си като главен изпълнителен директор и президент на Toyota на 1 април, като след това ще стане директор на борда. Наследникът му Сато в момента е главен брандинг директор и президент на Gazoo Racing, марката за моторни спортове и високопроизводителни автомобили на Toyota.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още