IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската Ola планира да изгради най-големия хъб за електромобили в света

Компанията заделя близо един милиард долара като инвестиция в проекта в Индия

11:17 | 20.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индийската Ola Electric Mobility Pvt. планира да изгради най-големия, според нея, център за електрически превозни средства в света с инвестиция от 76,1 млрд. рупии (920 млн. долара), съобщава Bloomberg.

Комплексът, обхващащ над 8000 декара в южния индийски щат Тамил Наду, ще се използва за производство на електрически двуколесни превозни средства, автомобили и батерийни клетки в допълнение към парковете за продавачи и доставчици, заяви Ola. Индийският стартъп ще започне масово производство на клетки в центъра по-късно тази година, добавят от компанията.

Въпреки че местното производство на жизненоважни компоненти от веригата на доставки на електромобили, като например батерии, ще направи електромобилите по-достъпни, Индия разполага само с малка част от суровините, необходими за задоволяване на вътрешното търсене на литиево-йонни батерии. Според прогнозата на Crisil търсенето ще нарасне стократно до 2030 г. 

Изграждането на надеждна верига на доставки може да помогне на Ola да изглади проблемите при производството на електрически превозни средства. Базираната в Бенгалуру компания се сблъска със сервизна акция, засягаща 1441 електрически скутера, след като едно от превозните средства се възпламени. Първоначално доставките на скутери Ola бяха забавени, тъй като Индия разчита до голяма степен на вносни части, чиито потоци бяха засегнати от глобалния недостиг на чипове.

Миналата година Ola представи първата си литиево-йонна клетка, разработена в нейния развоен център в Бенгалуру, подкрепена от инвестиция в размер на 500 млн. долара.

През следващото десетилетие Ola ще се съсредоточи върху развитието на местната верига на доставки на суровини и компоненти като двигатели, редкоземни магнити, полупроводници, обработка на литий и производство на електроди от минерали като графит, никел, добавя производителят.

Индийска индустрия на батерии

В проучване от септември миналата година консултантската фирма Arthur D. Little посочва, че Индия ще трябва да инвестира над 10 млрд. долара в производството на клетки за електромобилни батерии до 2030 г., след като се ангажира да ускори своята мащабна трансформация на преход към по-чист транспорт. Увеличаването на капацитета за производство на клетки е от решаващо значение за Индия, за да отговори на търсенето на литиево-йонни батерии, което ще се увеличи от 3 гигаватчаса (ГВтч) в момента на 20 ГВтч до 2030 г., изчислява Arthur D. Little.

Липсата на местно производство принуждава Индия да внася 70% от литиево-йонните клетки от Китай и Хонконг, става ясно от проучването.

Преходът към зелена мобилност ще помогне на третия по големина източник на парникови газове в света да постигне целта си за въглероден неутралитет до 2070 г. Reliance Industries Ltd., Ola Electric Mobility Pvt. и Rajesh Exports Ltd. планират да произвеждат батерии в Индия с помощта на правителствени стимули по програма на стойност 181 млрд. рупии (2,2 млрд. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още