IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: VW отлага избора на място за строеж на фабрика за батерии в Източна Европа

Компанията дава приоритет на изграждането на завод в Северна Америка, надявайки се, че Законът за намаляване на инфлацията на САЩ ще подкрепи начинанието

12:08 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen в момента е замразил плановете си за избор на локация за изграждане на фабрика за батерии в Източна Европа и вече гледа към САЩ, съобщава Financial Times, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Базираната във Волфсбург компания ще даде приоритет на изграждането на завод в Северна Америка, ако Законът за намаляване на инфлацията (IRA), подписан от американския президент Джо Байдън през август, подкрепи начинанието чрез субсидии.

Най-големият производител на леки коли в Европа очаква федерална помощ от 9 до 10 млрд. евро. Volkswagen чака отговор от Вашингтон, преди да продължи с търсенето на място за строеж на гигафабрика в Източна Европа, добавя FT.

Томас Шмал, член на борда на директорите на автопроизводителя, наскоро написа в LinkedIn, че Европа е застрашена да загуби „надпреварата за милиарди евро инвестиции, която ще бъде решена през следващите месеци и години“ от програмата за подкрепа на индустрията на Байдън.

Под ръководството на бившия изпълнителен директор Херберт Дийс Volkswagen обяви през март 2021 г., че ще построи шест гигафабрики за батерии в Европа. Като основни конкуренти за предвидения за изграждане завод в Източна Европа се разглеждат Унгария, Полша, Словакия и Чехия. Работата по този проект трябва да започне през 2027 г.

През декември изпълнителният директор на Skoda Клаус Зелмер заяви в интервю за Automobilwoche , че Чехия е готова да предостави терен за една от гигафабриките. „В Skoda се стремим да осигурим една от гигафабриките. Мястото близо до Пилзен е идеално от логистична гледна точка, а фабриката ще бъде централен градивен елемент в промяната на цялата чешка автомобилна индустрия. Това е тема с най-голям приоритет за чешката политика, от която получаваме много силна подкрепа“, каза Зелмер.

Но решението все още не е взето, отчасти поради енергийната ценова криза в региона и рамковите условия, които не са достатъчно атрактивни в сравнение с други страни по света, изтъква още той.

„Все още няма решение“

Volkswagen коментира пред FT, че все още не са взети решения относно местоположението на заводите за батерии в Северна Америка или Европа. Компанията се придържа към плана си за изграждане на допълнителни клетъчни фабрики в Европа.

Първата такава фабрика в момента се изгражда в Залцгитер, а втората е планирана близо до Валенсия. В момента Volkswagen обмисля локацията на третия завод, който ще се намира в страна от Източна Европа. Отделно, Volkswagen избра Онтарио за строеж на гигафабрика в Северна Америка.

Междувременно лобистката организация Transport & Environment предупреди, че повече от две трети от проектите за батерии в Европа са изложени на риск да бъдат отменени, забавени или съкратени.

Volkswagen трябва да се съсредоточи върху производителността на своите марки за масовия пазар, за да се справи с нарастващата конкуренция през тази година, тъй като веригите на доставки се стабилизират, производството на автомобили нараства, докато потребителите остават притиснати от инфлацията.

„2023-а трябва да бъде годината на производителността“, изтъква финансовият директор на концерна Арно Антлиц пред вестника 360 Grad.

Според Антлиц и Томас Шефер проблемите във веригата на доставки ще продължат да влияят на производството и през тази година въпреки облекченията при дефицита на чипове.

Volkswagen заяви миналата седмица, че очаква приходите от продажби да нараснат до 331 млрд. евро тази година и прогнозира 14% увеличение на доставките на автомобили спрямо обемите за 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още