IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската BYD ще строи фабрика за литиеви катоди в Чили за 290 млн. долара

Заводът ще произвежда годишно 50 хил. тона литиево-железен фосфат за катоди, използвайки литиев карбонат като суровина

10:00 | 21.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският автомобилен концерн BYD Co. планира да изгради фабрика за производство на литиеви катоди в Чили чрез инвестиция от 290 млн. долара, съобщава Ройтерс, цитирайки чилийската икономическа агенция CORFO.

Правителството на южноамериканската страна определи BYD Chile за квалифициран производител на литий, осигурявайки ѝ достъп до преференциални цени за квотите за литиев карбонат.

BYD, която доставя електрически автобуси за системата за обществен транспорт на Чили, все още не е коментирала новината.

Заводът ще произвежда годишно 50 хил. тона литиево-железен фосфат за катоди, използвайки литиев карбонат като суровина. Според първоначалните планове съоръжението ще бъде въведено в експлоатация през 2025 г. и ще осигури 500 работни места, добавя CORFO.

„Надяваме се да осигурим силен тласък за насърчаване на генерирането на продукти във веригата на стойността при лития“, заяви вицепрезидентът на CORFO Хосе Мигел Бенавенте.

В четвъртък президентът на Чили Габриел Борич обеща да национализира литиевата индустрия в Чили, втория по големина производител на тази суровина в света, за да стимулира икономиката и да защити околната среда. Планът на Борич предвижда да прехвърли контрола върху местната литиева индустрия от компании като SQM и Albemarle в ръцете на ново, управлявано от държавата дружество.

Според държавния глава на Чили новите договори за производство на литий ще бъдат издавани само за публично-частни партньорства със засиления контрол на правителството. Междувременно държавата няма да прекрати настоящите договори, като се надява компаниите да бъдат отворени към участието на правителството преди изтичането на контрактите, информира още Ройтерс.

Борич изтъкна, че чилийските власти ще постигнат споразумения с компании, които в момента притежават права за добив на суровината. Други находища ще бъдат оценени от правителството, като частните компании ще разполагат с „преференциална опция“ да наддават за договорите за добив заедно с новата държавна фирма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още