IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ заделят 2 млрд. долара за стимулиране на електромобилното производство

Средствата ще бъдат насочени към преустройство на съществуващи монтажни заводи, които са заплашени от спиране или вече не работят

15:29 | 29.06.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да задели 2 млрд. долара от приетия през август Закон за намаляване на инфлацията (IRA), за да ускори вътрешното производство на електрически превозни средства и да съживи заводите, които изпитват затруднения, съобщава Ройтерс.

Предоставянето на безвъзмездни средства и други субсидии за финансиране на преустройството на наличните монтажни съоръжения може да помогне на Белия дом да смекчи критиките от автомобилните концерни и профсъюза United Auto Workers (UAW) относно предложените екологични регулации, целящи да подкрепят по-широкото и по-бързо налагане на електромобилите.

Програмата „Грантове за преобразуване на вътрешното производство за електромобили“ ще предостави безвъзмездни средства за споделени разходи за създаване на обикновени хибриди, електрически хибриди, напълно електрически коли и превозни средства с водородни горивни клетки.

Комисията за автомобилни технологии към Министерството на енергетиката заяви, че програмата ще даде приоритет на проекти, които обновяват или преоборудват производствени предприятия, които наскоро са спрели работа или се очаква да затворят в близко бъдеще.

Целта е да се запазят съществуващите работни места, включително синдикалните работни места, както и „възможността за работа в общности, които поддържат нашата автомобилна икономика от десетилетия“, става ясно в документ, съпътстващ пакета.

Във вторник базираният в Охайо производител на електрически пикапи Lordstown Motors подаде молба за защита от фалит, като се превърна в поредния представител на индустрията, който излезе на борсата, само за да се сблъска с финансови проблеми.

Като част от целта си за декарбонизиране на икономиката до 2050 г. администрацията на Байдън настоява автомобилната индустрия на САЩ да ускори прехода към електромобили. През април Агенцията за опазване на околната среда (EPA) предложи правила, които могат да доведат до пренасочване на две трети от пазара на нови превозни средства към електрификация до 2032 г.

UAW предупреждава, че такава бърза промяна може да изложи на риск хиляди работни места в щати като Мичиган, Охайо, Илинойс и Индиана. Шон Фейн, президентът на UAW, проведе кампания за спасяването на фабрика за Jeep в Белвидиър, Илинойс, която компанията майка Stellantis е напът да затвори. Автомобилният производител остави отворена възможността фабриката да получи нов продукт с правителствена помощ.

Индивидуалната помощ варира между 25 млн. долара и 500 млн. долара, като средствата ще бъдат достъпни до септември 2031 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 месеца
До: khao...и после, ще разправят приказки че, "Тая инфлация, Путин ни я направи". Ама по бензиностанциите в УСА, светлия лик на Джони Алцхаймер с надпис "I did it".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 10 месеца
До: 0pk нашата копейка пак не е разбрал статията... ще ги дават на капиталистите мааа! че случайно да не им падне печалбата, че тия меншъни и любовници да не са без пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
0pk
преди 10 месеца
Ще борим инфлацията раздавайки пари за да не се затварят работни места? Комунизъма победи в САШ, ура другаре! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още