IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската Lotte Energy иска да стане лидер при медното фолио за батерии

Пазарът на медно фолио ще се разшири до 2,2 млн. метрични тона през 2030 г. от 500 хил. тона в момента, воден от силния растеж при електромобилите, изтъква компанията

12:13 | 04.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейската Lotte Energy Materials Corp. планира през следващите пет години да извоюва 30% дял от световния пазар на медно фолио - ключов компонент в батериите за електрически превозни средства, изтъква главният изпълнителен директор Ким Йон-сеоп, цитиран от Bloomberg.

Компаниите за батерии ще увеличат производството през следващите години, тъй като търсенето на електромобили продължава да расте, което ще спомогне за облекчаване на свръхпредлагането, наблюдавано в момента на пазара на медно фолио, изтъква Ким по време на пресконференция в Сеул.

„Пазарът на медно фолио ще се разшири до 2,2 млн. метрични тона до 2030 г. от 500 хил. тона в момента, воден от силния растеж при електромобилите“, добавя шефът на Lotte Energy. „Растежът ще бъде движен от фолиата от висок клас, които са ултратънки и имат по-висока якост и по-голям коефициент на удължение“ , добавя той.

Според Ким компанията, която е подразделение на южнокорейския конгломерат Lotte Group, се стреми към стойност на поръчките от 20 трлн. вона (15,3 млрд. долара) до 2025 г. Автомобилните производители ще приемат фолио от висок клас, за да повишат производителността на желязо-фосфатните батерии.

До 2028 г. Lotte Energy може да има около 240 хил. тона производствен капацитет в световен мащаб, спрямо 60 хил. тона през 2023 г., подчертава Ким, докъпвайки, че концернът разглежда вариант за изграждане на завод в Северна Америка, като Испания също е опция за подобна инвестиция.

Компанията преговаря с производители на батерии за евентуални сделки, изтъква още Ким, без да дава подробности по темата.

Lotte Energy разработва електролит в твърдо състояние за пилотно производство до 2024 г., както и следващо поколение силициеви аноди и поточни линии за масово производство на желязо-фосфатни катоди.

Компанията, която в миналото се нарича Iljin Materials, преди Lotte Chemical да купи мажоритарен дял в нея и да промени името, отчете загуба през първото тримесечие. Поръчките за клиенти в Китай намаляха, докато разходите за експлоатация на завода в Южна Корея се повишиха, посочват от консултантската фирма Shinhan Investment Corp. 

Lotte Group инвестира в ключови компоненти за електромобилни батерии, докато се опитва да настигне своите местни конкуренти LG Group, Samsung и Hyundai Motor Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 04.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още