IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla планира фабрика за евтини електромобили в Индия

Представители на компанията ще се срещнат с индийския министър на търговията по-късно този месец, за да обсъдят плана

13:14 | 25.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Представители на Tesla са готови да се срещнат с министъра на търговията на Индия по-късно този месец, за да обсъдят планове за изграждане на фабрика за производство на изцяло нов автомобил на цена от 24 хил. долара, споделя пред Ройтерс източник, пряко запознат с въпроса.

Американският концерн е изразил интерес към изграждането на фабрика в Индия, която ще произвежда евтини електрически превозни средства за местния пазар и за износ, изтъква източникът.

Готовността за подобни дискусии представлява рязък обрат за компанията, след като миналата година усилията ѝ за намаляване на данъците върху вноса на електромобили в Индия бяха осуетени от призивите на правителствени служители да се ангажира с производството на автомобили на местно ниво.

През юни главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск се срещна с премиера на Индия Нарендра Моди, посочвайки, че възнамерява да направи значителна инвестиция в страната.

Планираният за изграждане в страната електромобил ще бъде с 25% по-евтин от най-достъпното превозно средство на Tesla към момента – седана Model 3, чиято базова версия се предлага на цена малко над 32 200 долара в Китай.

Електрическите превозни средства в момента представляват по-малко от 2% от общите продажби на автомобили в Индия, сега третият по големина автомобилен пазар в света.

През май Ройтерс съобщи, че ръководството на Tesla е посетило Индия, дискутирайки идеята за създаване на производствена база за електромобили и батерии в страната.

Дискусиите с представители на индийското правителство в Ню Делхи са планирани да бъдат възобновени по-късно този месец, заявиха пред Ройтерс двама души, запознати с преговорите.

Като част от този ангажимент, представители на Tesla са готови да се срещнат с индийския министър на търговията Пиюш Гоял, като се очаква дискусиите да се съсредоточат около създаването на верига на доставки за електромобили на местно ниво.

От началото на годината Tesla агресивно намали цените на своите модели, като Мъск на няколко пъти каза, че дългосрочният успех на концерна ще зависи от рязкото намаляване на цените и засилването на обемите на продажби.

Tesla заяви, че нейната платформа за превозни средства от следващо поколение ще намали производствените разходи с 50% и че множество модели - включително автономни модели - могат да бъдат изградени върху нея, без да се уточнява какви ще бъдат тези бъдещи модели или цените им.

Строящ се завод на Tesla в Мексико ще произвежда превозни средства на тази по-евтина платформа, която компанията ще използва и в други фабрики.

В САЩ Tesla произвежда електромобили във фабрики, разположени в Калифорния и Тексас. Извън Северна Америка тя има заводи в Берлин и Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още