IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрическият пикап на Tesla: Много реклама, но липса на ясни спецификации

Вътрешнофирмен имейл от Илон Мъск сигнализира, че е малко вероятно търговското производство на пикапа да започне скоро

22:33 | 30.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Между медийната буря около битката с Марк Зукърбърг и режима на тренировки относно двубоя, който може и да не се осъществи, Илон Мъск намира време да напомни на широката аудитория за електрическия пикап на Tesla Inc., вдъхновен от киберпънк класиката „Блейд Рънър“ на Ридли Скот, пише Bloomberg.

В началото на миналия месец главният изпълнителен директор на базираната в Остин, Тексас, компания публикува в социалната платформа X съобщение, в което посочва, че току-що е направил тестдрайв на такъв пикап около Остин. Седмица по-късно Tesla обяви, че става въпрос за първия от поредица пикапи Cybertruck, който не са готови все още за продажба.

Когато Мъск публикува преди седмица поредното съобщение за подобен тестдрайв, един собственик на Tesla, Джеймс Лок, написа в X: „Стига с тази шумотевица. Моля, обявете спецификациите, цените и очакваната дата за доставка“.

От своя страна милиардерът отговори, че компанията не е готова да публикува подобна информация и повтори, че Cybertruck, който ще има стоманено купе, е изключително труден за изграждане.

Нетърпението сред някои фенове на Tesla е разбираемо, като се има предвид, че компанията до известна степен мълчи относно това какво да очакват. Когато Мъск за първи път показа Cybertruck преди почти четири години, той заяви, че пикапът ще се предлага в три конфигурации при стартова цена от 39 900 долара. През октомври 2021 г. Tesla  премахна цените и спецификациите от уебсайта си.

Всеки, който внася напълно възстановим депозит от 100 долара за Cybertruck, го прави, без да знае дали Tesla все още очаква да предложи цените или пробега на батерията, обещани преди години. Компанията просто споделя на уебсайта си, че вложителите ще могат да завършат конфигурацията си „когато производството наближи“.

Когато инвеститор поиска през април актуализирани спецификации и цени, Мъск отхвърли това, като каза, че ще запази тези подробности за събитието, отразяващо дебюта на Cybertruck, което тогава той се надяваше да организира в края на третото тримесечие. Въпреки че компанията все още не е определила дата за това събитие, феновете са информирани, че могат да получат покана чрез наскоро възобновена програма за препоръки.

Tesla предложи известно количество нова информация по време на представянето на последния си отчет, като каза, че Cybertruck ще бъде по-къс от обещаните 19 фута (5,8 метра). Но тримесечната актуализация съдържа и нещо, което опровергава тези, които предвиждат плавен старт. Влекачът Semi — най-новият продукт на Tesla, доставен за първи път на PepsiCo Inc.  в края на миналата година — все още се намираше само в пилотно производство в края на юни.

Междувременно имейл, изпратен до компанията от Мъск миналата седмица, показва, че главният изпълнителен директор е недоволен от нивото на прецизност, с което се изграждат компонентите.

Спред него всички части, както вътрешни, така и от доставчици, трябва да бъдат проектирани и изработени с точност под 10 микрона - по-малко от диаметъра на човешки косъм.

Имейлът е класически за Мъск, самоопределящ се като „наномениджър“. От него става ясно, че е малко вероятно търговското производство на пикапа да започне скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Ми той тоз се хвърли да се занимава със сто неща.Денят все пак е само 24 часа, върти ги ,сучи ги-все толкова си остават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
cyclop
преди 7 месеца
Това гумно не беше ли дето преди няколко години си го "капарираха" баламурниците. След като му строшиха бронираното стъкло WWE стил. Абее тревожно е какви дебилли обитават планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още