IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият директор на VW: Песимизмът относно икономиката на Германия е преувеличен

Арно Антлиц призова германското правителство да подобрят условията за бизнес, особено по отношение на цените на енергията

21:48 | 19.09.23 г.
Финансовият директор на Volkswagen Арно Антлиц. Снимка: Bloomberg L.P.
Финансовият директор на Volkswagen Арно Антлиц. Снимка: Bloomberg L.P.

Слабото представяне на Германия е по-малко тревожно, отколкото предполага общото настроение в най-голямата икономика в Европа, изтъква финансовият директор на най-големия производител на автомобили в региона Volkswagen AG, цитиран от Bloomberg.

„Настроението е по-мрачно от ситуацията в действителност“, посочва Арно Антлиц, добавяйки: „Имаме добре образовани работници, имаме технологични и иновативни силни страни, имаме силен сектор на малкия бизнес“.

Германия изпитва трудности да си възвърне инерцията в своята икономика след пандемията от коронавирус, което я прави единствената икономика от Г-20, освен Аржентина, която се очаква да се свие тази година, изчислява Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Страната, дом на редица големи химически компании като BASF SE, които разчитат на конкурентни доставки на природен газ, страда от комбинираното въздействие на енергийна криза и липсата на търсене от Китай.

Бюрократичната парализа и променящата се демография засилват опасенията, че Германия губи своята привлекателност като място за правене на бизнес. Самият VW се бори с редица препятствия при прехода към електрически автомобили, като темпът на електрификация остава сравнително бавен, усложнен от управленски пропуски и вътрешни борби.

Антлиц също призова германското правителство да подобрят условията за бизнес, особено по отношение на цените на енергията, достъпа до възобновяема енергия и облекчаването на бюрокрацията.

„Нуждаем се от генерален план, който да ни поддържа конкурентоспособни като място за правене на бизнес“, изтъква той. 

VW работи за повишаване на възвръщаемостта на своята отдавна страдаща от ниски нива на рентабилност едноименна марка, за да овладее раздутите разходи и неефективността. Всички мерки ще изискват съгласието на мощния профсъюз на компанията.

„Имаме страхотни продукти“, подчертава Антлиц по време на пресконференция във Франкфурт. „Но трябва да си напишем и домашното по отношение на разходите, за да останем конкурентоспособни като компания в Германия и Европа“, категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още