IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen може да закрие завод в Източна Германия, за да свие разходите

Прекратяването на производството в Дрезден все още не е решено окончателно

14:59 | 18.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG може да намали работата в малък завод в Източна Германия като част от стремежа на германската автомобилна група да свие разходите и да увеличи печалбата на своята едноименна марка, фокусирана върху масовия пазар, пише Bloomberg.

Прекратяването на производството в съоръжението Gläserne Manufaktur в Дрезден е една от няколкото разглеждани опции, въпреки че все още не е взето окончателно решение, споделят източници, запознати с плановете.

Заводът, в който работят приблизително 300 работници на пълен работен ден, произвеждащи електрически коли ID.3, първоначално е създаден като демонстрационен обект под ръководството на покойния бивш главен изпълнителен директор на VW Фердинанд Пиех.

Групата планира да спре производството в завода, съобщи по-рано Automobilwoche. Работниците в Дрезден може да бъдат преместени на други позиции или места като част от по-широкото обновяване, добавят източниците.

Говорител на VW отказа да коментира темата.

Главният изпълнителен директор на концерна Оливер Блуме се стреми да повиши възвръщаемостта на марката до 6,5%, както и да увеличи печалбата с 10 млрд. евро до 2026 г.

Производителят на Golf, Polo и електромобилите от семейство ID се конкурира с по-печеливши автомобилни производители като Stellantis NV в прехода към електрически автомобили. В Европа, основния пазар на VW, потребителите усещат напрежението от по-високите разходи за живот на фона на скока при лихвените проценти.

Монтажният завод в Дрезден започва работа през 2002 г. като демонстрационен обект, позволяващ на клиентите да видят окончателната конструкция на модели от висок клас. Мястото не предлага производство на каросерии, няма бояджийски цех или пресова фабрика.

Годишните оперативни разходи на съоръжението варират между 60 и 70 млн. евро, а прекратяването на производството на автомобили в Gläserne Manufaktur ще спести около 20 млн. евро годишно, изтъкват източниците.

Миналата седмица VW съобщи, че съкращава работниците на временни договори в завода си в Цвикау, основната фабрика на компанията за електрически превозни средства в Германия, след като постепенното спиране на субсидията в страната доведе до спад на търсенето на електромобили. Съдбата на около 2000 допълнителни временни служители в съоръжението остава несигурна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още