IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lamborghini въвежда 4-дневна работна седмица и увеличава заплащането

Италианската компания е първият автопроизводител в Европа, който преминава на по-кратка работна седмица

15:09 | 07.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нарастващите приходи и рекордните продажби позволиха на Lamborghini да се превърне в първата европейска автомобилна компания, която започва да прехвърля служителите на 4-дневна работна седмица, като същевременно увеличава трудовите възнаграждения.

„Работете по-малко, работете по-добре“ е лозунгът, използван от италианските работнически организации, с който обявяват историческа сделка с Automobili Lamborghini SpA, чиито служители ще бъдат първите в индустрията, които ще преминат на по-кратка, 4-дневна работна седмица. Преходът все още не е завършен, но се очаква да осигури на работниците десетки „допълнителни“ почивни дни.

Според Ройтерс служителите на Lamborghini, работещи на ротационен двусменен график, ще редуват 5-дневна и 4-дневна работна седмица, което им дава 22 допълнителни почивни дни годишно. За служителите, работещи на три смени, където влиза и нощен труд, 5-дневната работна седмица ще се редува с две 4-дневни, като броят на почивните дни годишно за такива служители ще се увеличи с 31.

Планът за оптимизация на работата на Lamborghini включва също увеличение на редовните плащания на бонуси с 50% и еднократен бонус от 1000 евро в края на този месец.

Преходът към 4-дневна работна седмица е нова общоевропейска тенденция, но автомобилната индустрия все още не я подкрепя. Опитът от подобен преход в други индустрии (например в банковия сектор) показва, че служителите, които работят четири дни в седмицата вместо пет, са по-добре мотивирани, почиват си по-добре и следователно често постигат по-големи успехи от колегите си, които работи пет или повече дни в седмицата.

Lamborghini сега може лесно да си позволи първия експеримент в индустрията с намаляване на работното време и дори в комбинация с увеличаване на компенсациите на служителите. Миналата година се оказа рекордна за италианската компания по отношение на печалбата и продажбите, а 2023 г. вероятно ще бъде още по-успешна. Въз основа на резултатите от първите три тримесечия на тази година Lamborghini продаде 7744 автомобила в световен мащаб, което е с 4,2% повече спрямо същото време на 2022 г. Оборотът за това време надхвърля за първи път 2 млрд. евро, докато поръчките отчитат рекордно високи нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още