IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурори искат поне десет години затвор за основателя на Nikola

Изкривяването на пазара чрез подвеждането на инвеститорите от страна на Тревър Милтън е в основата на иска на обвинителите

20:41 | 12.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Основателят на Nikola Corp. Тревър Милтън. Снимка: Bloomberg L.P.
Основателят на Nikola Corp. Тревър Милтън. Снимка: Bloomberg L.P.

Основателят на Nikola Corp. Тревър Милтън трябва да излежи около десетилетие в затвора за подвеждане на инвеститори относно бъдещето на производителя на електрически камиони, изтъкват американски прокурори, цитирани от Bloomberg.

Обвинителите заявяват в меморандум, че за да възпрат други бъдещи престъпления от подобен характер, Милтън трябва да получи наказание, което да съответства на 11-те години, които  пробационните служители препоръчват, когато той беше осъден на 18 декември 2022 г.

Милтън „се е ангажирал в продължителна схема, за да се възползва от индивидуални, непрофесионални инвеститори“, да надуе цената на акциите на компанията и да се облагодетелства“, изтъкват прокурорите пред американския окръжен съдия Едгардо Рамос. „Неоправдано снизходителната присъда би насърчила други, които биха могли да се изкушат да участват в измама с инвеститори, че наградите от такава неправомерна дейност може да си заслужават цената“, добавят те.

Милтън беше признат за виновен в измама с ценни книжа от жури през октомври 2022 г. след едномесечен процес в Ню Йорк. Присъдата му се разглежда като победа за федералните прокурори в Манхатън, водени от Деймиън Уилямс, който се зарече да пресече корпоративните злоупотреби. Присъдата на Милтън ще бъде произнесена малко след като офисът на Уилямс спечели още една забележителна победа относно дело срещу магната при криптовалутите Сам Банкман-Фрийд.

Скандално видео

Прокурорите убедиха съдебните заседатели, че Милтън е примамил индивидуални инвеститори да купят акции на Nikola, като дал неверни твърдения за продуктите и възможностите на компанията в множество туитове, медийни интервюта и подкасти. Те изтъкват, че Милтън рязко е преувеличил капацитета на Nikola относно производството на камиони, задвижвани от водородни горивни клетки, както и способността ѝ да произвежда самото гориво.

В един от най-запомнящите се моменти от процеса прокурорите показаха на журито скандално видео, на което се вижда прототип на влекач на компанията, който реално се движи надолу по стръмен път благодарение на гравитацията, а не поради собственото си задвижване.

Адвокатите на Милтън помолиха съдията да позволи на клиента им да избегне напълно затвора, твърдейки, че той е направил погрешни твърдения само поради силната си вяра в компанията и не е възнамерявал да подведе акционерите. Няма доказателства, че той е бил „мотивиран от злоба, лоша воля или жестокост“ и неговата „дълбока емоционална връзка“ с компанията, която основава в мазето си в Юта, е вдъхновила много от неговите прокламации, добавят те.

Защитниците твърдят, че не е необходимо да Милтън да попада в затвора, за да предупредят високопоставените корпоративни ръководители.

„Изпълнителните директори или председателите на публични компании ще участват само в директен обмен в социалните медии с членове на широката общественост с изключително внимание. И бордовете на публичните компании, адвокатите и ръководителите са уведомени, че трябва да контролират всички публични изявления на ръководители и директори по отношение на компанията“, изтъкват адвокатите.

Изкривяване на пазара

„Поведението му не само изкриви пазара – по едно време повиши пазарната капитализация на  Nikola над тази на Ford, въпреки че Nikola по това време няма произведено превозно средство – то нанесе реална вреда на инвеститорите, които бяха подведени относно рисковете от своите инвестиции“, изтъкват прокурорите, представлявайки американските власти.

Милтън основава Nikola през 2014 г. и я превръща в компания, оценена на 34 млрд. долара, когато стана публична, надминавайки пазарната капитализация на Ford Motor Co. в определен момент. Въпреки че подаде оставка през септември 2020 г., след като му бяха повдигнати обвинения, Милтън остава вторият по големина акционер в компанията и през юни призова за промени в ръководството ѝ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още