IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Tesla в Калифорния спадат за първи път от пандемичната 2020 г.

Лошият имидж на Илон Мъск отблъсква много местни купувачи, смятат анализатори

10:00 | 31.01.24 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Регистрациите на нови електромобили на Tesla в Калифорния са намалели с 10% през последното тримесечие на 2023 г., като това е първият спад от повече от три години в щата, който е един от най-важните пазари за производителя на електрически автомобили, съобщава Ройтерс.

Общо 47 592 автомобила Tesla са регистрирани в Калифорния през четвъртото тримесечие в сравнение с 52 782 година по-рано, става ясно от данни на Калифорнийската асоциация на дилърите на нови автомобили.

Последният път, когато Tesla отчете спад на регистрациите в Калифорния, беше през третото тримесечие на 2020 г. по време на пандемията от COVID-19. Калифорния формира около 10% от глобалните доставки на Tesla.

В световен мащаб продажбите на Tesla достигнаха нов рекорд през четвъртото тримесечие, след като компанията намали цените многократно миналата година. Главният изпълнителен директор Илон Мъск обвини високите лихвени проценти за повишаване на месечните плащания при лизинг, което вреди на търсенето на електромобили на неговата компания, принуждавайки Tesla да намаля цените.

Анализатори казват, че Мъск може да е отблъснал много потенциални купувачи с някои свои действия и коментари, включително одобрението му на антисемитски коментари в социалната платформа X и подкрепата му за Републиканската партия. По-късно той каза, че е "далеч от това да е антисемит".

„83% от американците свързват Мъск с Tesla и това е проблем за Tesla, като се има предвид, че репутацията му е много по-слаба от тази на Tesla“, коментира Шахар Силбершац, главен изпълнителен директор на консултантската фирма Calibre, добавяйки.

Нови регистрации на електромобили Tesla в Калифорния през четвъртото тримесечие на 2023 г. Нови регистрации на електромобили Tesla в Калифорния през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Намаляването на цените на електромобилите също така се отразява на стойността на вече закупените превозни средства Tesla, което също може да разубеди някои потенциални клиенти, особено след като много от собствениците на Tesla са редовни купувачи, изтъква анализаторът на Guidehouse Insights Сам Абуелсамид.

Продължаващите съкращения на работната сила в технологични компании, разположени в Калифорния, също може да са повлияли на потребителските настроения.

Конкуренцията нараства и в лицето на Chevrolet, Hyundai, Mercedes-Benz и BMW, които миналата година увеличиха пазарния си дял при електромобилите в Калифорния.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Model Y и Model 3 бяха най-продаваните леки автомобили в Калифорния за годината, осигурявайки големи маржове за Tesla.

Потребителите в Калифорния гравитират към по-евтини хибридни превозни средства, които могат да работят с бензин и електричество. Пазарният дял на превозните средства с този тип задвижване в щата скочи до 13,3% през четвъртото тримесечие в сравнение с 8,7% година по-рано.

Пазарният дял на изцяло електрическите превозни средства спада до 21,1% през четвъртото тримесечие от 22,3% през предходния тримесечен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
Не само на Тесла - спадат на всички електрокари. Когато става дума за манипулация и измама, рано или късно идва Видовден. По-добре рано, че мащабите на измамата този път са такива, че последствията могат да бъдат фатални за човечеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
andy
преди 2 месеца
И на ФАЩистанците им просветна, само на тукашните вакснати слънчогледи не. Мръзнат на студа и чакат да изгрее слънцето да си заредят електрокарчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
andy
преди 2 месеца
Първо спряха новините от Русия. После от Швеция, Германия, Франция, Белгия, САЩ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още