IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla записва още един месец на спад при доставките на електромобили в Китай

Компанията е продала общо 62 167 превозни средства, произведени във фабриката ѝ в Шанхай

13:50 | 07.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският производител на електромобили Tesla Inc. успя да продаде 62 167 превозни средства, произведени в Китай, през април, което представлява спад от 18% спрямо същия месец на миналата година, съобщава Ройтерс.

Доставките на произведени във фабриката на Tesla в Шанхай електромобили Model 3 и Model Y се понижават с 30,2% спрямо март, става ясно от данни на Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA).

За сравнение, основният конкурент на компанията в Китай BYD Co. продаде 312 048 превозни средства, включително модели към сериите Dynasty и Ocean. Това представлява ръст от 48,97% спрямо април 2023 г.

Tesla все пак може да се възползва от известен попътен вятър в Китай по отношение на продажбите, след като в края на април Пекин даде зелена светлина за внедряването на технологията Full Self-Driving (FSD)  - система за подпомагане на водача, до която имат достъп само американските потребители.

Tesla ще внедри своите услуги за асистирано шофиране, базирани на функции за картографиране и навигация, предоставени от китайския технологичен гигант Baidu.

Сделката с Baidu беше част от изненадващата визита на главния изпълнителен директор на американския концерн Илон Мъск в Китай, който се срещна с премиера Ли Цян. Мъск търси одобрения за внедряването на софтуера FSD в страната, както и разрешение за прехвърляне на данни отвъд граница.

Дори в Китай, най-големия пазар на електромобили в света, продажбите на този вид задвижване се охлаждат от началото на годината въпреки множеството стимули, на които залага индустрията. За тримесечието януари-март продажбите възлизат на общо 1,03 милиона електрически коли, което представлява увеличение от 14,7% на годишна база и най-бавният тримесечен ръст от второто тримесечие на 2023 г.

Превозните средства, използващи нов вид енергия (NEV), включително изцяло електрическите модели и плъгин хибридите, представляват 41,5% от общите продажби на леки коли през март, които са скочили с 5,7% до 1,71 млн. автомобила.

Tesla беше принудена да намали производството от фабриката си в Шанхай. Доставките на компанията от завода, който произвежда електромобили за Китай, както и за износ към други части на Азия и Европа, отбелязаха спад през първите два месеца на 2024 г. спрямо същия период на 2023 г.

В световен мащаб Tesla заяви, че е доставила 386 810 превозни средства през първите три месеца на годината, засенчвайки медианната оценка на анкетирани от Bloomberg анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 07.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още