IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манипулирането на пробега може да увеличи цената на употребяваните коли с до 25%

74,4% от измамите с пробега се наблюдават при дизеловите превозни средства, се казва в изследване

12:31 | 25.03.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Водачите на автомобили от различните страни сменят своето возило средно на всеки 3 до 5 години. Това означава, че е възможно да заменят своята стара кола с нова от 2 до 3 пъти само за едно десетилетие. Но проблемът с превъртането на километражите не отшумява и това е една от главните причини, поради която хората губят значителна част от средствата си. 

Измамите с манипулирането на пробега са едни от най-големите проблеми на вторичния пазар по целия свят. Самото установяване на престъпление и отговорността, свързана с превъртането на километражите, са изключително сложни от правна гледна точка. 

Изследване на платформата за проверка на историята на автомобили carVertical установява километражите на кои коли най-често биват манипулирани. Повече от 570 хиляди доклада за автомобилни истории са анализирани с цел по-голяма точност в резултата. 

Преобладават дизеловите автомобили

От всички доклади за автомобилни истории, изследвани през 2020 г., по-голямата част от измамите с пробега се наблюдават при дизеловите превозни средства, или при почти три четвърти (74,4 %) от всички докладни за автомобилни истории с установени корекции в пробега, изтъкват от carVertical.

Дизеловите агрегати обикновено са предпочитани от водачи, които ежедневно изминават по-големи разстояния. Това е и основната причина, поради която километражите на тези автомобили биват често превъртани на вторичния пазар.

При употребяваните бензинови коли не се наблюдават толкова измами с пробега – около 25 на сто от всички установени манипулации се случват с бензинови двигатели.

дизел дизел

Все пак, в близко бъдеще тази тенденция може и да се измени, тъй като съотношението в продажбите на нови дизелови и бензинови автомобили се е променило значително през последните години.

Измамите с пробега при електромобили и хибриди са рядкост, заемайки едва 0,6% от установените случаи на манипулация.

Последна актуализация: 10:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
е те така е с бабите и колите ...https://***.youtube.com/watch?v=qHT-HujXavI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Отделно самите хора желаят да бъдат излъгани "а, не може тая кола да е на 500 к км" и "моята е от баба, само до магазина...".По-лесно живеят с мисълта, че е на 117 к км и живеят с таймата надежда, че точно тяхната е на реални километри, нищо,че е била най-евтина от подобните.За 5 лв иначе си има ВИН чек, ама бай ти *** не дава, он си знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
в БГ всички коли са на 165х.км ... :))) ... у нас обикновенно не можеш да продадеш кола над 200х , а какво говорим за 400-500х или някоя поддържана лимузина на 700-800х ... манталитет ... отделно сме си мърлячи в поддръжката ... !! а съм виждал фиати , алфи и опели на по половин милион , но с отлична поддръжка на ходова част , двигател , боя , антикорозионна защита , интериор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още