IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GM предлага изкупуване на дилърствата на Buick, които не влагат в електрификацията

До 2030 г. Buick ще премине към продажба на 100% електрически превозни средства, а това ще изисква значителни инвестиции 

12:00 | 03.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автомобили с марката Buick. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg
Автомобили с марката Buick. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Американският автомобилен концерн General Motors Co. ще предложи изкупуване на дилърстватана Buick в САЩ като алтернатива за собствениците на франчайз, които не възнамеряват да правят инвестиции, необходими, когато марката стане изцяло електрическа, заяви в края на седмицата мениджър на компанията.

Ръководителят на глобалния отдел на Buick Дънкан Олдред потвърди в интервю за The Wall Steet Journal, че на всички около 2000 франчайз дилъри на Buick в САЩ ще бъде дадена възможност да приемат изкупуване. Дилър, който се откаже от изкупуването, ще трябва да се откаже от франчайза на Buick и повече няма да продава марката, въпреки че почти всички дилъри на Buick продават и други модели на GM. Планира се Олдред да изложи плана по време на виртуална среща с дилъри след дни. 

През юни GM заяви, че до 2030 г. Buick ще премине към продажба на 100% електрически превозни средства. Това ще изисква значителни инвестиции в зарядни станции и модернизация на магазините, както и други промени в начина на работа на дилърите, каза Олдред.

„Не всички непременно искат да предприемат това пътуване, в зависимост от това къде се намират или от нивото на разходите, които преходът ще изисква", каза той. „Така че, ако те искат да напуснат франчайз модела на Buick, тогава ще им предоставим парична помощ, за да го направят“. 

Олдред отказва да каже колко дилъри очаква да приемат предложението за изкупуване. Подобна програма, завършена за марката Cadillac на GM миналата година, доведе до постепенното освобождаване на няколкостотин от франчайз дилърите на Cadillac в САЩ.

Почти всички дилъри на Buick продават и поне една от трите други марки на GM, най-вече GMC. Повечето дилъри, които приемат изкупуването, вероятно ще продължат да управляват магазините си, като продават една или повече от другите три марки на GM, без да зареждат автомобили от марката Buicks, пояснява Олдред.

Този ход показва промяната в обстановката за дилърите на автомобили, в момент, в който автомобилните производители се надпреварват да запълват шоурумите си с автомобили с възможност за включване към електрическата мрежа. 

Много производители на автомобили изискват от дилърите да извършват скъпи ремонти на магазините, за да могат да разполагат със зарядни станции и специално оборудване, необходимо за обслужването на електромобили. Подобренията на съоръженията, които понякога изискват захранване на сградата с повече електроенергия, могат да струват повече от 300 000 долара, казват дилъри.

Традиционните производители на автомобили използват зараждащия се преход към електромобилии за да променят някои дългогодишни норми на работа в своите дилърски центрове в САЩ. Тези промени често имат за цел да осигурят клиентско преживяване, подобно на това на Tesla Inc. и други стартиращи производители на електромобили, които не използват франчайз дилъри и имат контрол върху ценообразуването и взаимодействието с клиентите.

Изкупуването на дилърствата на Cadillac от GM, започнало през 2020 г. и завършило през миналата година, съкрати дилърската мрежа на луксозната марка в САЩ с около една трета, до около 575 франчайза, съобщиха от компанията. GM заяви, че е похарчила около 275 млн. долара за дейности, свързани с тази програма.  Почти всички дилъри на Buick продават и поне една от трите други марки на GM, най-вече GMC. Снимка: Angus Mordant/Bloomberg Почти всички дилъри на Buick продават и поне една от трите други марки на GM, най-вече GMC. Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Както Buick, така и Cadillac планират да продават само електрически автомобили до 2030 г. Днес Buick не продава никакви електрически автомобили в САЩ, но планира нов SUV, задвижван от батерии, през 2024 г., което ще отбележи началото на пълното преминаване към електрически модели. Други промени ще бележат прехода, включително ново лого и маркетингова кампания, заявиха от компанията.

Пазарният дял на Buick в САЩ се задържа стабилен през последните години на ниво от около 1,2%, но от 2000 г. насам се е свил почти наполовина, показват данни на изследователската компания Motor Intelligence. Марката отдавна е на дъното на класацията по отношение на бройпродажби на магазин в цялия бранш, а някои дилъри се оплакват през годините, че има твърде много магазини на Buick.

Buick е най-силен в Китай, където продава повече от четири пъти повече автомобили, отколкото в САЩ.

Електрическият тласък за Buick е част от усилията на GM да превърне почти цялата си глобална гама от автомобили в електрически до 2035 г. Подобно на много други производители на автомобили, GM харчи десетки милиарди долари за електрификацията, включително за нов завод за батерии, който бе открит тази седмица в Охайо. Още три завода за батерии в САЩ са в процес на изграждане или планиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още