IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Rivian ще се възползва от съвместното си предприятие с Mercedes?

Производствените проблеми на стартъпа и опитите за разширяването му в Европа могат да получат положителен тласък от работата му с германската група

14:02 | 09.10.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската компания за електрически търговски превозни средства Rivian успя да увеличи пазарната си капитализация с близо 3 млрд. долара само за ден, след като сключи сделка с Mercedes-Benz AG за съвместно производство на микробуси в Европа.

Rivian, която разработва електрически пикапи, SUV модели и микробуси, и Mercedes ще обединят усилия, за да произвеждат големи електрически микробуси в един от европейските заводи на германската компания „до няколко години“. 

Какво означава тази сделка?

Въпреки проблемите на Rivian по отношение на увеличаването на производството споразумението показва, че Mercedes все още вижда потенциал в компанията.

Обособяване на съвместни дейности с конкурент не е нещо ново за Rivian. Една от причините, поради които инвеститорите бяха толкова оптимистични по отношение на американския концерн, когато се подготвяше за своето листване преди година, беше начинът, по който General Motors и Ford се конкурираха помежду си, за да привлекат младата компания на фона на мащабната ѝ сделка с Amazon.com Inc. за доставка на 100 хил. електрически микробуса до 2030 г.

Подобни ситуации са се повтаряли и в миналото. Германската Daimler изигра решаваща роля в подпомагането на Tesla да изтласка нагоре своето производство, придобивайки дял в компанията по време на голямата финансова криза, закупувайки задвижващи системи от нея, които впоследствие интегрира в своите хечбек модели. Илон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla, описва сделката като „фундаментална“ за оцеляването на неговата компания през първите ѝ години.

Европейска производствена база

Стремежът на Rivian да установи производство в Европа не е изненада за никого: ръководителите на компанията са хвърлили око на европейския пазар от известно време. Компанията е проучвала места за потенциалното изграждане на фабрика, включително във Великобритания, Германия и Унгария, споделят източници, запознати с въпроса.

Изборът на Rivian да създаде съвместно предприятие с Mercedes някъде в Централна или Източна Европа ще бъде разочарование за онези страни , които досега са ухажвали компанията.

Запазване на парите в брой

В месеците преди и след своето първично публично предлагане (IPO) през ноември Rivian агресивно наемаше служители и изграждаше своите центрове за обслужване на клиенти, за да подкрепи амбициите си за растеж. Те обаче бяха помрачени от случващото се в завода на концерна в Нормал, Илинойс, който се оказа, че не произвежда толкова много електрически превозни средства, колкото ѝ се искаше на Rivian. Проблемите във веригите на доставки удариха цялата автомобилна индустрия, но най-много пострадаха именно електромобилните стартъпи.

Въпреки че Rivian все още имаше около 15,5 млрд. долара в банковите си сметки към края на юни, ръководството на компанията предприе няколко стъпки, за да увеличи ефективността ѝ по отношение на капитала на фона на нарастващите разходи и опасенията за рецесия.

Съвместното предприятие с Mercedes ще представлява по-евтин начин за навлизане на европейския пазар и ще повиши доверието в компанията за доставчиците и бъдещите клиенти.

Голяма част от парите на Rivian вече са пренасочени за други скъпи проекти. Тя все още не е направила първа копка на фабриката си до Атланта на стойност 5 млрд. долара, като от ръководството посочват, че сумата, с която компанията разполага, може да ѝ осигури старта на производството на електромобил до 2025 г.

Споделянето на тежестта при разходите с Mercedes може също да отразява затрудненията на компаниите в сектора на електромобилите по отношение на набирането на капитал, коментира анализаторът на D.A. Davidson Майкъл Шлиски.

Произведен от Rivian електрически микробус на Amazon.com Inc. Снимка: Bloomberg L.P. Произведен от Rivian електрически микробус на Amazon.com Inc. Снимка: Bloomberg L.P.

Връзки с Ford

След като Ford вложи толкова усилия през последните години, за да победи GM в контактите си с Rivian, връзката между традиционния производител и стартъпа претърпяха много интересен обрат.

Първо, Джо Хинрикс, бившият президент на Ford, който изигра водеща роля в посредничеството при партньорството, внезапно се пенсионира и напусна борда на Rivian. Скоро след това компаниите отмениха плановете си, които бяха обявили три месеца по-рано, за съвместна разработка на първия напълно електрически модел на Lincoln. Александра Форд Инглиш, праправнучката на основателя Хенри Форд, замени Хинрихс като директор в Rivian, но не остана дълго на поста. В крайна сметка след листването на Rivian Ford остана без представител в борда на компанията.

Предимство за Amazon

Общото между Rivian, Mercedes и Ford е Amazon.

Гигантът в електронната търговия има договор с Rivian за доставка на 100 000 електрически микробуси до края на десетилетието. Компанията обаче купува превозни средства и от Ford, Mercedes и други концерни, като е подписал сделка за доставка и със Stellantis. Като се има предвид размерът на глобалния автопарк на Amazon и нейните амбициозни цели за устойчивост, компанията трябва да погледне отвъд партньорството си с Rivian.

Amazon ще има ексклузивни права върху превозните средства за доставка на Rivian в продължение на четири години след получаване на първото такова, както и правото на отказ да закупи микробусите на компанията в продължение на две години след първата доставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 09.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още