IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla тихомълком се приближава до решение, което ще промени цялото ѝ производство

Компанията се фокусира върху изграждането на долната част на електромобилите от една голяма отливка, разчитайки на 3D принтиране, индустриален пясък и по-големи гигапреси

21:30 | 14.09.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

За да преодолее препятствията, Tesla се е обърнала към фирми, които правят тестови форми от индустриален пясък с 3D принтери. Използвайки файл с цифров дизайн, принтерите нанасят течен свързващ агент върху тънък слой пясък и постепенно изграждат форма, слой по слой.

Според един източник цената на процеса на валидиране на дизайна с пясъчно леене, дори и с множество версии, е минимална – само 3% от извършването на същото с метален прототип.

Това означава, че Tesla може да настройва прототипи толкова пъти, колкото е необходимо, като препечатва нов за няколко часа, използвайки машини от компании като Desktop Metal и нейното звено ExOne.

Цикълът по валидиране на дизайна, използващ пясъчно леене, отнема само два до три месеца, в сравнение с около шест месеца до една година за прототипи на метални форми, посочват източниците.

Специални сплави

Подрамките в долната част на автомобила обикновено са кухи, за да се намали теглото и да се подобри устойчивостта при удар. В момента те се правят чрез щамповане и заваряване на няколко части заедно, оставяйки празнина в средата.

За да отлее подрамки с кухини като част от едни голям елемент, Tesla планира да постави твърди пясъчни ядра, отпечатани от принтери в общата форма. След като частта е отлята, пясъкът се отстранява, за да останат кухините.

Но въпреки тази по-голяма гъвкавост, постигната както в процеса на проектиране, така и в сложността на големите рамки, все още има още едно голямо препятствие за преодоляване.

Алуминиевите сплави, използвани за производството на отливките, се държат различно в пясъчни и метални форми и често не отговарят на критериите на Tesla за устойчивост на удар и други характеристики.

Специалистите по леене са преодолели това, като са формулирали специални сплави, настроили са фино процеса на охлаждане на разтопената сплав и са предложили топлинна обработка след производството, споделят трима от източниците. И след като Tesla е одобрила прототипа на матрицата, тя може да инвестира в крайна метална форма за масово производство.

Източниците изтъкват, че предстоящият малък автомобил на Tesla ѝ е дал идеална възможност да излее цяла платформа, главно защото долната част е по-просто конструирана.

Tesla все още трябва да обсъди какъв тип гигапреса да използва, ако реши да излее дъното от едно парче - и този избор също ще диктува колко сложна ще бъде рамката на автомобила, добавят източниците.

За да направи това, Tesla ще се нуждае от нови по-големи гигапреси, които ще струват значително повече от използваните в момента и ще се нуждаят от по-големи фабрични сгради.

Един от проблемите с пресите е, че те не могат да поберат 3D отпечатаните пясъчни ядра, необходими за направата на кухи подрамки, посочват източниците.

Все пак Tesla може да разреши тези препятствия, като използва различен тип преса, в която разтопената сплав може да се инжектира бавно - метод, който има тенденция да произвежда по-висококачествени отливки и може да поеме пясъчните ядра.

Но процесът отнема повече време.

„Tesla все още може да избере високо налягане за производителност или може да избере бавно впръскване на сплавта за качество и гъвкавост“, споделя един от източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 7 месеца
До: vanio tanov ... те и сега са достъпни за масовите купувачи , само трябва да влезнете в тази категория на масовост ... гледам не се задържат по магазините некитайските електрички ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
vanio tanov
преди 7 месеца
А ще станат ли достъпни за масовия купувач тези коли някога? Май няма да е скоро, тук си караме трошките и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 17
v_tin
преди 7 месеца
И как поевтиняват като поскъпват- това е малко нонсенс, но то в инвестора е възможно всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
khao
преди 7 месеца
До: cyclop митьо мазня ги фалираше 10г... сега ти ги почна! :))) немате умора, ей! Излез малко от панеллата да видиш как щъкат по улиците и стават все повече :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 16
cyclop
преди 7 месеца
"иновация, която ще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още