IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск все повече задълбочава връзките си с Тексас

Милиардерът е готов да призове акционерите на Tesla да гласуват относно изместването на регистрацията на компанията в Тексас от Делауеър

14:57 | 01.02.24 г. 1
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

През последните години Илон Мъск все по-настоятелно се фокусира върху Тексас.

Той вече разшири площадка за изстрелване на ракети на SpaceX в Южен Тексас, премести централата на Tesla Inc. в Остин от Пало Алто, щата Калифорния, премести себе си и благотворителната си организация и се сприятели с щатски политически лидери, включително с губернатора Грег Абът, пише Bloomberg.

Сега Мъск е готов да призове акционерите на Tesla да гласуват относно преместването на регистрацията на компанията в Тексас от Делауеър, след като съдия в малкия щат анулира споразумението за рекордната заплата на милиардера от 56 млрд. долара. Впоследствие, както често обича да прави, Мъск се обърна към последователите си в социалната платформа X и ги помоли да гласуват какво трябва да направи.

До сряда вечерта Тексас спечели около 87% от общо 1,1 млн. гласа и Мъск каза, че Tesla ще „пристъпи незабавно към провеждане на акционерно гласуване“.

Преди гласуването да приключи, Абът обяви убедителна победа за Тексас в публикация в X, която Мъск също притежава.

Губернаторът на Тексас Грег Абът. Снимка: Bloomberg L.P. Губернаторът на Тексас Грег Абът. Снимка: Bloomberg L.P.

Ако Tesla предприеме подобен ход, това ще се равнява на още една победа за щат, който използва връзките си с Мъск, за да изглади своите насочени към бизнеса акредитиви. Тексас примамва редица индустриални ръководители и техните компании от години, акцентирайки върху ниските местни данъци и разхлабените регулации. Да бъдеш дом на юридическата регистрация на Tesla би съвпаднало с по-нова щатска инициатива: разработване на собствена система за бизнес съдилища, като тази в Делауеър.

Опитът да се наруши господството на Делауеър в корпоративния бизнес в САЩ може да се окаже трудна задача, но е в съответствие с усилията на Абът да подкрепи икономическото развитие, като предлага отличителна тексаска марка капитализъм. Тексас е известен с благосклонните към бизнеса законодатели и не облага доходите или капиталовите печалби на физическите лица.

Някои ходове на тези законодатели обаче изглеждат противоречиви. Наскоро Тексас забрани на щатските университети да поддържат пространства за многообразие, равнопоставеност и приобщаване, обръщайки внимание на тема, която Мъск също често критикува. Щатът също така се опита да накаже банките на Wall Street за политики, които ограничават работата с оръжейни индустрии и индустрии за изкопаеми горива, като миналата година щатът отнесе критики от Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co., който каза, че тези ходове поставят репутацията на щата като благоприятно за бизнеса място под въпрос.

Противопоставянето на Делауеър и преместването на юридическото учредяване на Tesla в Тексас със сигурност крие рискове. Известен като Първия щат, присъединил се към първоначалния съюз от 13 американски щата през 1776 г., Делауеър отдавна е предпочитана дестинация за компании, които искат да се учредят, поради добре разработения набор от закони за корпоративно управление и 125-годишния опит с дела извън държавните съдилища, което осигурява стабилна защита за висшия мениджмънт.

Съдиите от търговските съдилища в щата са признати за експерти по бизнес право, които могат да разглеждат дела по бързата процедура. Повечето нашумели спорове за сливания и придобивания се разглеждат в Делауеър без съдебни заседатели. Дори чуждестранни компании идват в щата, за да разрешават корпоративни спорове.

Тексаските съдилища

Това обаче не е вярно за Тексас, където бизнес правните спорове рутинно се пренебрегват, за да направят път на спешни наказателни дела или семейни правни въпроси. В резултат на това разрешаването на бизнес казуси понякога отнема години. Освен това резултатите могат да бъдат непредвидими и е известно, че щатските съдилища присъждат огромни награди за ищци, съдещи компании.

В опит да рационализират подобни производства, миналата година щатската администрация реши да създаде специални бизнес съдилища в големите градове. Съдиите ще бъдат назначавани за срок от две години от губернатора и ще имат по-скромни профили, ограничени до определени бизнес спорове. Това означава, че делата могат да бъдат ускорени, помагайки на компаниите да ограничат съдебните разходи.

Съдилищата няма да заработят до септември и все още предстои да се разбере начина, по който ще действат. Освен това Тексас изпитва проблеми да наеме съдии с 10 или повече години опит в сложни гражданско-корпоративни съдебни спорове поради отказа си да им увеличи заплащането. Началната годишна заплата за съдия в бизнес съдилищата ще бъде 140 000 долара. За сравнение, заплатата на търговски съдия в Делауеър започва от почти 185 000 долара. 

И все пак, новосъздадените съдилища може да са точно това, което Мъск търси. Милиардерът се сблъска с два съдебни неуспеха в Делауеър, включително последното решение, застрашаващо неговото възнаграждение в Tesla.

Мъск премести регистрацията на X от Делауеър в Невада, където законите предлагат по-голяма защита срещу искове на инвеститори срещу корпоративни ръководители.

Последна актуализация: 14:58 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 месеца
Агент на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още