IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск все повече задълбочава връзките си с Тексас

Милиардерът е готов да призове акционерите на Tesla да гласуват относно изместването на регистрацията на компанията в Тексас от Делауеър

14:57 | 01.02.24 г. 1
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Нарастващ отпечатък

Ако Мъск изпълни заканата си да премести регистрацията на Tesla в Тексас, това ще засили нарастващия му отпечатък във втория по големина щат в страната. През 2003 г. SpaceX купи земя в малкото градче Макгрегър, на 100 мили югозападно от Далас, за да тества ракетни двигатели. През следващите две десетилетия връзките ѝ с щата се очаква само да се засилват.

Впоследствие Мъск премести благотворителната си фондация и дясната си ръка, Джаред Бирчал, в щата от началото на пандемията. Бирчал е включен в около дузина дружества с ограничена отговорност, регистрирани в Тексас от началото на 2020 г., показват публичните регистри.

Последното начинание на Мъск с нестопанска цел е ново училище с евентуални планове за университет в Остин, става ясно от документи в Службата за вътрешни приходи. Той също така планира офис със 100 души в столицата на щата, за да помогне за прилагането на правилата за съдържание и безопасност на X.

Освен това Мъск купи земя в Бока Чика в южната част на Тексас, по границата между САЩ и Мексико, където SpaceX изгражда мащабна ракета за дълбокия космос, наречена Starship. Призивът на Мъск от 2021 г. хората да се преместят там, за да работят, осигури ново име на града: „Врата към Марс“.

Местните заведения се рекламират с портрети на Мъск и космически кораби върху стоки или създават продукти като петкилограмов „бургер SpaceX“, който е „от друг свят“. Новите фирми получават имена като Launchpad Crossing и The Moon Rock.

Политически връзки

Политическите дарения на Мъск в Тексас са скромни в сравнение със състоянието му, което се оценява на 205 млрд. долара, включително пакета от възнаграждения, анулиран от Делауеър. Той е представил дарения за едва 97 хил. долара на кандидати в щата от 2010 г., става ясно от записи на Тексаската комисия по етика.

Най-големият принос на Мъск е свързан с дарение в размер на 10 хил. долара, направено през 2014 г. за кампанията на Дан Патрик, който тогава се бори за заместник-губернатор, и за Джо Страус, тогава говорител на Камарата на представителите на Тексас.

Последното политическо дарение на Мъск е направено през 2016 г. Той никога не е предоставял средства за Абът.

След като губернаторът каза през 2021 г., че Мъск „харесва социалните политики в Тексас“, милиардерът отвърна в социалните платформи, че „би предпочел да стои настрана от политиката“.

Съвсем наскоро обаче двамата затоплиха отношенията си в X. По-малко от ден след туита на Абът от тази седмица, призоваващ Мъск да учреди Tesla в Тексас, губернаторът публикува патриотична рисунка на щата, която казва „Застанете с Тексас“ – очевидно позоваване на противопоставянето му на федералното правителство относно прилагането на имиграционните мерки по границата на САЩ с Мексико.

Мъск отговори, като каза "Да!".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 3 месеца
Агент на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още