IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla ще вложи над 700 млн. долара в разширяване на гигафабриката в Тексас

Планирани са пет допълнителни съоръжения, сред които и лаборатория за изпитания

11:58 | 11.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на електрически автомобили Tesla планира многомилионно разширение на новата си фабрика Gigafactory в Тексас. Компанията е подала заявление до компетентния орган на американския щат, в което се предвижда инвестиция в размер на почти 776 млн. долара в завода, става ясно от подадена във вторник информация, цитирана от Bloomberg. 

Планирани са пет допълнителни съоръжения, сред които и лаборатория за изпитания. Tesla не коментира темата. През декември вече се появиха медийни спекулации, че компанията на Илон Мъск планира да увеличи значително производството на своя автомобил Model Y в Тексас през тази година.

Очаква се Tesla да проведе своя Ден на инвеститора в завода на 1 март и да обяви плановете си за разширяване. 

Лидерът на пазара на електромобили започна производство в завода миналата година и в момента там се произвежда захранваният с батерии лек автомобил Model Y. В края на 2021 г. Tesla премести централата си от Пало Алто, Калифорния, в Остин.

Междувременно преди дни стана ясно, че Илон Мъск е назначил представител на ръководството на Tesla Inc. в Китай, отговарял за изграждането на гигафабриката в Шанхай, за да помогне за управлението на завода на производителя на електрически автомобили в Остин. Том Джу - който се присъединява към Tesla през 2014 г., за да подкрепи плановете на концерна за изграждане на мрежата от супербързи зарядни станции, след което поема ръководството на операциите на компанията в Азиатско-Тихоокеанския регион – е взел със себе си част от своя инженерен екип от Китай, за да надзирава разширението на тексаската гигафабрика.

Междувременно доставките на Tesla за четвъртото тримесечие не отговориха на пазарните прогнози. Компанията също така преминава през намален производствен график в завода си в Шанхай до януари, удължавайки периода на намалено производство, който започна през декември, съобщи Ройтерс.

Tesla има също така гигазавод в Невада и производствено предприятие във Фримонт, Калифорния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още