IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата откри нарушения на ЗОП при одит на вътрешното министерство

Спортни организации ползват държавни имоти с изтекли договори и без правно основание, се посочва в доклада, който е внесен в Народното събрание

13:11 | 04.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сметната палата откри нарушения на ЗОП при одит на вътрешното министерство

Сметната палата откри множество нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) при финансовия одит на вътрешното министерство. Докладът за проверката е внесен в Народното събрание. Проверяващите са открили и друг проблем - спортни организации ползват държавни имоти (комплексите „Спартак” и „Георги Аспарухов”) въз основа на изтекли договори и без правно основание, включително като са ги преотдавали незаконосъобразно на трети лица.

Одитът е обхванал периода 1 януари 2010 г. - 31 май 2013 г.  Той е възложен с решение на Народното събрание през юли 2013 г., съобщиха от Сметната палата.

Заради нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) докладът е изпратен на Агенцията за обществени поръчки и на Агенцията за държавна финансова инспекция.

За нарушенията на ЗОП в момента в Сметната палата се съставят около 60 акта на съответните заместник-министри на МВР и ръководители на структурни звена – юридически лица в системата на МВР. Отговорността за тези нарушения е тяхна, тъй като министърът на МВР им е делегирал правомощията си в областта на обществените поръчки.

Сметната палата е дала 19 препоръки за подобряване на дейността в одитирания обект.

Според изводите от одитния доклад в системата на МВР има 44 второстепенни и 57 третостепенни разпоредители с бюджетни кредити. Бюджетът на министерството за 2010 г. е  1,039  млрд. лв., за 2011 г. – 1,094 млрд.  лв., за 2012 г. – 1,048 млрд. лв. и за 2013 г. – 1,131 млрд. лв. Планирането и изготвянето на бюджетната прогноза и бюджетите на МВР е в съответствие с нормативните изисквания.

Планираните и реализираните приходи от продажба на нефинансови активи, помощи, дарения и други безвъзмездно получени суми, разходите за издръжка и капиталовите разходи са законосъобразни.

Не са предприети действия за събиране на дължими приходи от имоти - публична държавна собственост, които се ползват от търговско дружество („БМВ” ЕООД), с едноличен собственик на капитала – министърът на вътрешните работи, в размер на 737,5 хил. лв., с което не са защитени в достатъчна степен финансовите интереси на МВР.

При сключването на договори за дарения между МВР и търговските дружества със 100% държавно участие в капитала едноличният собственик - министърът на вътрешните работи, не е взел решения за разпоредителни сделки с дълготрайни активи на дружествата в нарушение на нормативните изисквания.

Не са предприети достатъчно ефективни мерки за събиране на просрочените вземания по бюджета на МВР, които към 31.12.2010 г. са в размер на 22,9 млн. лв. През 2011 г. и 2012 г. те намаляват съответно до 19,4 млн. лв. и 18,5 млн. лв. Несъбраните вземания са резултат от извършени дейности от системата на МВР: охрана с полиция, пожарна безопасност и спасяване, сигнално-охранителна техника, наеми, извършени експертизи на съдебната власт, услуги, ползване на телефонни канали и други.

За 2010 г. просрочените задължения на МВР са свързани с неиздължени обезщетения на служители в системата на МВР и към доставчици, като 70 на сто от тях са погасени през следващите две години.

По време на одита са проверени 142 процедури за възлагане на обществени поръчки.

Обществените поръчки

При процедурите за обществени поръчки, за които са отговорни зам.-министри на вътрешните работи, са установени следните нарушения: пропуски при откриването на процедурите и в документацията за участие. При дефинирането на изискванията към участниците не са защитени достатъчно интересите на възложителя.

Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още