IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Данък за пустеещи земи ще притисне хората да продават на ниски цени

Облагането ще помогне да се установят собствениците на нивите, заяви Димитър Греков

17:16 | 01.04.14 г. 11
Експерт: Данък за пустеещи земи ще притисне хората да продават на ниски цени

Целта на предложения от агроминистерството данък за  пустеещите земи е да се притиснат собствениците  да си продават земята, докато още цената е ниска и е далеч от европейските нива. Ще бъдат засегнати около 3 млн. души. Това заяви за БНР доц. Огнян Боюклиев от Икономически институт на БАН.

Припомняме, че вчера министърът на земеделието и храните Димитър Греков се застъпи за такъв данък, заради проблемите с комасацията.

„Вижте, у нас се появиха т. нар. феодали, които на практика монополизираха арендуването на земеделска земя“, каза експертът. Той е установил след проверка, че такъв данък няма в Европа.

Ако има нещо, което агроминистерството трябва да направи, това е Кадастър на земеделските земи, а не да въвежда данък върху пустеещите земи, препоръчва  доц. Боюклиев. Според него не е състоятелен доводът, че такъв данък ще помогне за комасацията на земите, защото комасация, реално, има.

Председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов коментира, че данък върху пустеещите земи ще има положителен ефект върху икономиката на България, защото у нас има около 4 млн. дка. необработваема земя.

Има един друг много съществен проблем - така наречените „бели петна“ - обработваеми ниви, които са наследствени, но техните собственици не са ги потърсили. Според  асоциацията това трябва да се реши на местно ниво във всяка община, чрез регистри, които  да бъдат обединени в национален електронен регистър, който да включва „белите петна“.

Междувременно в Бургас Димитър Греков заяви, че целта данъка е не толкова да се облагодетелства някой, а по-скоро да се изчистят въпросите със земеползването и собствеността.

Предлаганият данък върху пустеещите земи има за цел да се установи тяхната собственост и да се ликвидират така наречените "бели петна", които са близо 1,06 млн. декара, коментира той. Предложенията за законодателни промени по въпроса ще бъдат направени до края на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 37 rate down comment 9
mick
преди 10 години
Това с пустеещите земи . е като врата в полето - който иска ще заобиколи закона.А и така нищо не се решава. В момента например при земеделските земи - който ги обработва не му е проблем да дава 10% от дохода за година като данък. Това е горе долу 1% от пазарната цена на имота.Само, че така се засягат големи интереси. Изобщо не щото ще има социална бомба. Ами защото богатите ще трябва да си плащат данъците. В момента данъците се плащат основно от работещите на заплата и хонорари. Собствениците минават метър. Благодарение на липсващият данък - цените на имотите са неадекватни за нашия пазар. Инфраструктурата в момента е на изкуствено дишане от ЕС/помощи/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 8
gabarduk
преди 10 години
ако имам в имота една дърта слива :) пустееща ли ще е земята ми?малини или саморасли къпини - пустееща ли е? каква е дефиницията за пустееща земя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 18
data
преди 10 години
Данък трябва да има за ВСИЧКИ земеделски и горски площи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 9
STRAHO
преди 10 години
"Никой не кара собствениците да продават и то на ниски цени."Като не ги кара защо се говори за принудителна комасация!?????? В чия ПОЛЗА би била тя!? Никой не ги карал...та нали за това иде реч в реториката им? Гадове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 10
STRAHO
преди 10 години
Какво ще правят собствениците си е ТЯХНА работа! Който иска ще обработва който не иска НЯМА или ще си отглежда магарешки бодили! От къде на къде тия ТЪРТЕИ чрез държавата ще им я вземат!? С какво право? Я МАРШ !!!!!! Ако толкова милеят и ги е грижа земята да се обработва да си я купят на справедливи а защо не и на ЗАВИШЕНИ цени!? Нали ги е грижа ...ще платят ПОВЕЧЕ! Я виж ти комунистически тарикати! Те така са свикнали да се оземляват с ПРИНУДИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 10
MZ/X
преди 10 години
Никой не кара собствениците да продават и то на ниски цени. Могат да продават и на високи цени, да обработват земята или да я дадат под наем. 1 милион декара са ужасно много земя за да стои необработвана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 9
STRAHO
преди 10 години
...Значи БСП беше лява партия!? Лява ли беше че нещо се обърках! ????:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 9
STRAHO
преди 10 години
Ок нека го има данака, НО ....нека облекчат а не да затрудняват придобиването и от чужденци! ;) ....пак няма да е пустееща но хората ще и вземат ИСТИНСКАТА цена! Ах колко са НАГЛИ тая КАСТА която буквално грабейки унищожава собствения си народ !!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още